Летище София, концесия

До средата на юли се очаква да бъде подписан договорът за концесията на летище София. Решението на ВАС е окончателно. Това отваря възможността за подписване на договори и започване на така наречения преходен период, в който се предава управлението на актива летище София. Това каза по време на извънредното заседание на кабинета министърът на транспорта Росен Желязков.

„Летищен оператор е Мюнхен. Всички участници бяха с добри оферти. До средата на юли вероятно ще се подпише договорът и в следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане. Това плащане е 550 милиона без ДДС. То ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година“, заяви Желязков.

Той обяви още, че миналата година са били разплатени задълженията на БДЖ.

„Има подписан договор за купуване на нови локомотиви. Тече процедура за мотриси“, добави министър Желязков.

А премиерът Борисов се възмути от това, че когато се затопли времето локомотивите се палят и едва вървят, защото са на 50 години.

„По най-бързият начин да се обнови железницата, за да могат хората да използват най-доброто. Поели сме този ангажимент и го изпълняваме“, заяви той и добави, че чак тогава може да призове хората да слязат от автомобилите си и да се качат на влака.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!