картата градски транспорт

Днес София се събуди с добра новина. Тя е важна за столичани. Особено за тези, които ползват услугите на градския транспорт. Вчера на заседание на Общинския съвет стана ясно, че картата за една линия ще бъде върната. Решението предстои да бъде гласувано, но всички партии в градския парламент вече заявиха, че ще го подкрепят.

Връщането на картата обаче няма как да стане веднага, защото предложението подлежи на едномесечно обществено обсъждане.

Месечната карта за една линия на стойност 23 лв. беше премахната след въвеждането на новите тарифи на 1 януари. Над 35 000 граждани използват такава карта и с премахването ѝ бяха принудени да я сменят с месечна за всички линии на двойна цена.

„Целта ни не е отново да връщаме цялата тарифна политика, а само тези пунктове в нея, които създават затруднения на гражданите,

картата за една линия

на учениците, картата за една линия за наземния транспорт и картата за една линия за метро“, каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Решението за отпадането на картата за една линия беше взето въз основа на становището на експертите в комитета за новата тарифна политика. Идеята е била – повече приходи за градския транспорт на София и преориентиране на пътниците към други превозни документи.

„Понякога обаче

трябва човек да признава грешките си

и да признае, че очевидно не винаги експертните мнения са тези които ще се приемат от обществото, така че смятам, че няма причина да не върнем тази карта“, каза Борис Бонев, независим общински съветник.

От БСП пък се подписали под промените с условието, че те не са окончателни и на всеки 6 месеца ще се прави анализ на резултатите и общественото мнение.

„Градският транспорт не е, за да съществува самостойно за себе си. Той трябва да е в услуга на софиянци“, каза Грети Стефанова, общински съветник от „Демократична България“.

Друга промяна, която ще бъде приета, е и отпадането на глобата за валидиране на превозните документи.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук