Искрен Иванов
Кадър: Нова

Колкото и мощна да се опитва да изглежда Русия, виждаме всъщност, че реалният играч зад кулисите е Китай.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ експертът по международни отношения и сигурност доц. Искрен Иванов.

В коментар по отношение на срещата на руския президент Владимир Путин с китайския му колега Си Дзинпин – първата след встъпването на Путин в поредния му президентски мандат, доц. Иванов каза, че двете страни са подписали документ за сътрудничество, в който е записано, Русия и Китай са против разширяването на присъствието на НАТО, както и опитите на САЩ и на техните съюзници да стъпят в Тихоокеанския регион.

„С други думи, тази визита облагодетелства единствено и само Китай. Тя е насочена срещу САЩ, а Украйна се споменава дотолкова доколкото тя да бъде позиционирана в китайския план за уреждане на конфликта. Истинската цел на тази среща е да очертае някакви стъпки по какъв начин да бъде удържано западното присъствие в азиатско-тихоокеанския регион“, обясни той.

Той е на мнение, че Русия търпи загуби, които са не по-малки от тези на Украйна и са съпоставими само със загубите на страната по време на Втората световна война.

„Според последните статистически данни тя претърпява най-много загуби от Втората световна война насам. Ако тогава загубите на Съветския съюз са били безпрецедентни, то тези, които в момента Русия претърпява, са наистина огромни за историята ѝ. Така че, моето мнение е, че дори след края на тази война, Русия няма да е същата. Тя ще се превърне в една икономическа и политическа колония на Китай и единствената причина, поради която тя продължава да хвърля хора на фронта, е че Русия има повече човешки капитал, отколкото Украйна. Което е лошата новина за Украйна“, обясни Иванов.

Експертът е на мнение, че американската помощ за Украйна няма да обърне хода на войната веднага.

„Ще минат 4 дори 5 месеца, докато Украйна постигне някакъв паритет с Русия, защото това закъснение (на помощта, бел. ред.) безспорно ще отнеме време и няма нещата да се случат с магическа пръчка – от днес Украйна получава ракетите, а от утре тя вече има превес“, обясни той.

Цялото интервю с доц. Искрен Иванов четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук