Ахмед Доган
Снимка: ДПС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се обърна към членовете и симпатизантите на партията с призив за избора на двама съпредседатели на партията – Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Това той мотивира с необходимостта от стабилизиране на партията, която се превръщала в „корпоративна, платена, партийна организация“.

Ахмед Доган споделя, че дълго време се е самоизолирал, за да осъзнае случващото се с „живото колективно тяло на ДПС“.

Скъпи депесари! Обръщам се към вас с тревога и загриженост за това, което става в структурите на ДПС, се посочва в текста.

„Дълго време съзнателно се самоизолирах и затова имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС.

ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация.

Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество.

Защото интересите на „пазарната демокрация“ „изяждат“ традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили“, пише Доган.

След констатацията, че светът се променя пред очите ни, а динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет, Доган заключава:

На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности.

Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще „приключи“ едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между „старите“ и „новите“ велики сили.

Травмиращо е, че не винаги си даваме сметка за това“, пише още Доган.

В текста се посочва още, че по дефиниция демокрацията е многопартийна, а а защитата и развитието на правата и свободите на гражданите, „включително и на етно-религиозните идентичности, и на екзистенциалната потребност от по-висок жизнен стандарт на човека, са съществена част от базовите ценности на либералната демократична система на обществото“.

Състоянието на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО се определя от твърдите нагласи за промяна на активните граждани, които представляват реалната електорална общност на страната“, пише още Доган.

Той посочва, че е от изключителна важност партийните структури да решават проблемите на хората.

Ако връзката на партиите с хората е на „самотек“, това е „много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване“, заключава почетният председател на ДПС.

Затова той предлага в „спешен порядък“ да бъде извършено стабилизиране на ДПС в „традиционните райони“, както и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони.

Нататък Доган мотивира решението си за „тандем“ начело на партията:

Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на „изход“ в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров:

– д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.

– г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на доржавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще боде позитивно да продалжава да се утвърждава в това направление (правописът е запазен, бел. ред.). Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС.

В мотивите ми за този „тандем“ е принципа на взаимното допълване, а не на конкурентното начало: защото „два остри камъка брашно не мелят“.

А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата.

Нещо повече факта, че сме на опашката на ЕС означава, че времето ни е изпреварило и Ние вървим след, събитията, затова продължаваме да изоставаме.

Пожелавам на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирано от бъдещите историци като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие.

Бъдете живи и здрави!

Всевишният да ни е на помощ!

Винаги ваш: Ахмед Доган

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук