Единствената фирма, която се е явила на конкурса за построяване на два многофункционални патрулни кораба за нуждите на армията, се отказва от проекта. Българската компания „Делфин“ е депозирала писмо в Министерството на отбраната, с което се отказва да подписва договор и да води повече преговори. Новината съобщи военният министър Красимир Каракачанов в началото на правителственото заседание днес.

„Делфин“ беше одобрена за изпълнение на проекта за военни кораби през ноември от междуведомствена работна група  от представители на министерствата на отбраната, на икономиката и на финансите. Кабинетът трябваше днес, 20.12. 2017 да одобри сключването на договор за изпълнение на поръчката, осигурена с 820 млн. лв. за  5 години, както е заложено в инвестиционния проект, гласуван от предишното Народно събрание.

Оттеглянето на компанията е „заради реално намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход“  – следствие от въведения от 1.01.2017 г. ДДС върху всички военни сделки. По същата причина, по-рано,  от участие в конкурса за новите военни кораби са се отказали всички други потенциални кандидати – чуждестранни компании, става ясно от последвала подробна информация от Министерството на отбраната.

След днешното заседание на кабинета стана ясно още, че се отлага и договорът за ремонт и поддръжка на 15-те изтребителя МиГ-29 от руската компания РСК „МиГ“. стана още ясно на днешното правителствено заседание. Причината е, че украинската фирма „Укринмаш“ е обжалвала обществената поръчка на Министерството на отбраната, която бе обявена на 7 декември. Поръчката предвиждаше ремонтът и поддръжката на съветските ни изтребители да бъдат предоставени ексклузивно на руската компания РСК „МиГ, защото тя не е издавала лиценз на други фирми за услугите, изясняват придружаващите документи. Този търг бе за ремонти и поддръжка за период от 2 години с обща стойност  близо 82 млн. лв.   ( 81 200 000 лв.).

Министерството на отбраната трябваше да има преговори с РСК „МиГ“ за договор, насрочени за 19 декември, вчера, но заради заведената жалба от „Укринмаш“ в Комисията за защита на конкуренцията, това е било отложено за утре, 21 декември.  („Укринмаш“ участва не за първи път в конкурси на Министерството на отбраната за доставка на части за българските изтребители).
Украинската фирма няма лиценз, няма способност да извърши подобни ремонти. На практика това, което тя е извършила, е опит за саботаж срещу решението на Министерство на отбраната да ремонтира своите самолети директно с договор за пряко договаряне с РСК МиГ, е разяснил пред журналисти  след заседанието министър Каракачанов, цитиран от БГНЕС.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов  е информирал министрите, че предвидените за самолетите пари ще бъдат върнати в държавния бюджет. Де факто се съкращават отново разходи за бойната авиация. В случая става дума за ремонта и поддръжката за 15-те самолета Миг-29.
„Процедурите са такива – след като има обжалване, процедурата се спира“, е обяснил  Каракачанов с уточнението, че при създалото се положение до края на годината предвидените за целта бюджетни средства няма да могат да бъдат усвоени.
„Става дума за 82 млн. лв., 19 бяха гласувани на миналото заседание, за което благодаря на Министерски съвет, за днес бяха предвидени още 22 млн. лв., които отпадат. Така че сумата, която може да бъде изразходена, като броим тези 19, е 50 млн. лв., които ще пусна на съгласуване с подпис за постановление на Министерски съвет“, е коментирал военният министър. На което премиерът Бойко Борисов е реагирал с въпрос : „Защо  тогава вчера толкова работихме с адмирали и генерали?!“  „Ние бяхме длъжни като правителство да свършим всичко нужно“, обяснява в отговор министър Каракачанов.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук