graf_ignatiev_remont

На 7 май започна цялостната реконструкция на столичната улица „Граф Игнатиев“. Тя ще се реализира на три етапа и ще продължи 10 месеца, като през целия период в участъка няма да се движат трамваи и автомобили, твърди кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя разясни, че ремонтът включва подмяна на канализацията, настилките и релсите на трамваите, които след реконструкцията ще станат по-тихи. Ще бъде изградено и ново осветление.

Кметът преди дни обяви още, че зеленчуковият пазар при църквата „Св. Седмочисленици“ ще бъде премахнат, както и че настилката в градинката около църквата ще бъде подменена. Книжният пазар на пл. „Славейков“ ще се завърне с нова визия на съоръженията и ще се обособи като културно пространство. Всъщност от 1 май книжният пазар от пл. „Славейков“ е преместен в градинката срещу хотел „Рила“.

От общината обявиха, че по договор са заложени сериозни неустойки и санкции по отношение на сроковете и качеството. Гаранцията е 8 години. Тя е на стойност над 600 000 лева, които строителят трябва да внесе в общината. 300 хиляди от тях ще останат блокирани там до изтичането на гаранционния срок. При неспазен срок от страна на строителя, той ще дължи неустойка в размер на близо 240 000 лева на ден закъснение, при констатиране на некачествено изпълнение ще дължи 5% от стойността на целия проект или това са около 1 200 000 лева. При отказ да отстрани появил се дефект, строителят ще дължи направените разходи по отстраняване на дефектите в троен размер.

За времето на ремонта трамваите по ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат спрени и ще бъде разкрита временна автобусна линия, която ще се движи по ул. „Гурко“. Предвижда се временна организация на градския транспорт: трамвайна линия № 18 се закрива; трамвайна линия № 4 ще бъде с увеличен брой мотриси; трамвайна линия № 10 се обединява с трамвайна линия № 12 под № 10. Въвежда се временна автобусна линия № ТМ 10.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук