САЩ, ядрен арсенал

Договорът за забрана на ядреното оръжие ще влезе в сила на 22 януари 2021 година. Международната кампания за премахване на ядреното оръжие (ICAN) обяви това в събота на официалния си уебсайт, съобщава ТАСС.

„Договорът за забрана на ядрено оръжие е ратифициран от 50 държави. Той ще влезе в сила на 22 януари 2021 г.“, се казва в изявлението.

Хондурас беше последната държава, която ратифицира договора в събота. Ден по-рано договорът беше ратифициран от Ямайка и Науру. Отбелязва се, че договорът ще влезе в сила 90 дни след депозирането на 50-ия документ за ратификация.

В уебсайтът се подчертава, че преди приемането на този договор ядрените оръжия са били единственият вид оръжия за масово унищожение, които не са забранени от международното право, въпреки „катастрофалните хуманитарни последици“.

„Това е нова глава в ядреното разоръжаване. Десетилетия упорита работа постигнаха това, което мнозина смятаха за невъзможно: ядрените оръжия са забранени“, заяви изпълнителният директор на ICAN Беатрис Фин.

Договорът за забрана на ядрено оръжие е приет в Ню Йорк на 7 юли 2017 г. с подкрепата на 122 държави-членки на ООН след преговори, които не включват ядрени сили, включително Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. В съответствие с текста на документа, неговите участници се задължават „никога и при никакви обстоятелства“ да не разработват, тестват, произвеждат или складират ядрени оръжия или да ги използват или заплашват да ги използват. На страните, които са се присъединили към споразумението, ще бъде забранено да разполагат ядрени оръжия на други държави на тяхна територия.

ICAN е коалиция от организации на гражданското общество от над 100 държави. През 2017 г. тя бе удостоена с Нобелова награда за мир „за привличане на вниманието към катастрофалните хуманитарни последици от всяко използване на ядрено оръжие и за невероятните й усилия да осигури приемането на договор за забрана на такива оръжия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук