Крилата ракета
Крилата ракета "Таурус"

Подслушвала ли е Русия разговор на офицери от Бундесвера за даване на крилати ракети „Таурус“ на Украйна? Междувременно бе потвърдено, че изтеклият запис е автентичен. Грандиозен провал за Германия.

Цели 38 минути е аудиозаписът, по чиято автентичност междувременно няма никакво съмнение. От Министерството на отбраната официално потвърдиха, че той е истински. В него става дума за разговори, свързани с войната в Украйна.

Взривоопасна тематика

Германският разследващ журналист Флориан Фладе заяви още преди това, че не се съмнява в автентичността на разговора, в който шефът на ВВС Инго Герхартц много открито говори по чувствителни теми. „Навярно все още не може да се каже дали целият запис е истински, но начинът, по който разговарят офицерите от Бундесвера, говори много в полза на този факт. Дори със средствата на изкуствения интелект (ИИ) подобен ефект няма как да се постигне“, каза Фладе пред ARD.

А както отбелязва медията, случаят наистина е експлозивен: руски медии публикуваха данни за подслушани разговори на четирима служители на Луфтвафе, а пропагандните им канали разпространиха и запис. В него се чува как офицери обсъждат теоретичните възможности за използване на германски ракети „Таурус“ – включително дали крилатите ракети биха били в състояние да разрушат построения от Русия Кримски мост.

Шолц твърдо отказва доставките на „Таурус“

Обсъжда се и отказът на федералния канцлер Олаф Шолц да достави ракети „Таурус“ на Украйна, както и свързаните с това предизвикателства. В началото на седмицата Шолц подробно обоснова отказа си за доставките на „Таурус“, използвайки най-вече технически аргументи, пише АРД и припомня думите на канцлера – че използването на „Таурус“ от страна на Украйна ще изисква съдействието на германски войници при насочването на ракетите. Опасенията на Шолц са, че по този начин Германия би могла да бъде въвлечена във войната срещу Украйна.

„Понеже никой не знае точно защо канцлерът блокира доставките се ширят най-невероятни слухове“, цитира Втора германска телевизия ZDF инспектора от Луфтвафе Инго Герхартц, чиито думи се чували в записа. Там той изразява и разочарованието си, че му се налага да коригира неверни според него информации за крилатите ракети. В разговора става дума и за това дали Украйна би могла да извършва обстрел без участието на Бундесвера.

Имат ли британците свои хора „на място“?

Според АРД експлозивно е и това, че в разпространения запис очевидно става дума за това как британците били изпратили няколко свои хора в Украйна, явно за да показват как могат да се използват предоставените от тях крилати ракети „Storm Shadow“.

Съвсем наскоро във Великобритания се разгневиха от едно изявление на Шолц, определено от някои като недискретност: „Що се отнася до това, което правят британците и французите, Германия няма да го прави“. Както отбелязва АРД, всъщност не се знае какво точно е имал предвид Олаф Шолц, но изречението бе възприето от някои като индикация, че французите и британците могат да оказват съдействие на място за насочването на доставените от тях крилати ракети на Украйна. Говорител на британския премиер Риши Сунак незабавно опроверга това твърдение.

Реакции на загриженост

Германски депутати по-рано изразиха загрижеността си – най-вече от това, че разпространението на първия запис няма да остане единствено. „Ако историята се потвърди, това ще се окаже много проблематично“, каза председателят на парламентарната контролна комисия Константин фон Ноц пред изданията на медийната група RND.

„Поставя се въпросът дали става дума за еднократен случай или за структурен проблем със сигурността“, допълва Фон Ноц и казва, че очаква незабавно изясняване на всички подробности.

„Вероятно са били подслушвани и други разговори, които ще бъдат оповестени по-късно – когато стане изгодно за Русия“, предупреждава пред ZDF експертът по отбраната на Християндемократическия съюз Родерих Кизеветер. Той предполага, че съдържанието на разговора целенасочено е било разпространено от Русия точно сега с определено намерение – „да се предотврати евентуалното доставяне на „Таурус“ от Германия“.

Русия изисква отговори от федералното правителство

По повод съобщенията за изтеклия разговор руското външно министерство поиска обяснение от федералното правителство. „Опитите за отклоняване от отговорите ще се оценят като признание за вина“, написа говорителката на руската дипломация Мария Захарова в „Телеграм“. Същевременно Маргарита Симонян, шефката на руската държавна телевизия RT, публикува откъс от 30-минутния запис. Без обяснения как се е сдобила с него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук