На 21 май руските сили активизираха усилията си за обкръжаване и превземане на Северодонецк и вероятно ще продължат да го правят през следващите дни, тъй като усилията по други направления на настъпление, включително Изюм, остават до голяма степен в застой. Днес стана ясно, че Русия се е опитала да навлезе в града от четири различни посоки, казва Серхий Хайдай, губернатор на най-източната украинска област Луганск. Това става ясно от последните данни, с които разполага американският Институт за изследване на войната.

В писмо до приложението за съобщения Telegram Хайдай казва, че опитите са били неуспешни, но обстрелът на жилищни райони е продължил.

Той допълва, че мостът, свързващ града с близкия Лисичанск, е бил разрушен.

Руските войски в Луганска област вероятно ще се опитат да се възползват от неотдавнашните успехи, постигнати по дъгата Рубижне-Северодонецк-Луганск-Попасна, за да обкръжат и обсадят Северодонецк – последната украинска опорна точка в Луганска област.

Руските сили провеждат операции за прекъсване на украинските наземни комуникационни линии (НЛК) между Северодонецк и Лисичанск през река Северски Донецк.

Информацията от Мариупол вероятно ще става все по-ограничена през следващите седмици, тъй като руските сили ще изместят фокуса си от превземането на стоманодобивния завод „Азовстал“ към консолидиране на окупационния контрол над града.

Руските войски вероятно укрепват групировката си около град Харков, за да предотвратят по-нататъшното напредване на украинските войски към международната граница.

Възможно е руските сили да събират сили в определени райони на Запорожка и Херсонска област, за да започнат по-нататъшни настъпателни операции по южната ос.

Мариупол

Руското министерство на отбраната твърди, че има пълен контрол над Мариупол, тъй като последната група украински бойци се предаде и напусна стоманодобивния завод „Азовстал“ на 21 май. Обявяването на приключването на военните действия в Мариупол идва месец след като руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу обявиха започването на „специалната военна операция”.

Харков

Същевременно при Харков руските сили поддържат позициите си, за да предотвратят по-нататъшно украинско напредване към руската граница, и нанасят въздушни и артилерийски удари северно от град Харков. Украинският генерален щаб отбелязва, че Русия възнамерява да укрепи силите си около град Харков с неуточнени елементи на 1-ва гвардейска танкова армия. Вътрешният министър на Луганската народна република (ЛНР) допълнително заяви, че нейни военнослужещи действат във Вовчанск, северна Харковска област. Тези съобщения показват, че руските сили засилват присъствието си северно от град Харков, за да задържат сегашните си позиции и да отблъснат потенциални украински настъпления по-на север към международната граница и на изток към руските ГЛОК, движещи се към Изюм.

Херсон

Възможно е руските сили да се подготвят за настъпление с цел завземане на останалата част от северната част на Херсонска област и изтласкване към град Запорожие, въпреки че не са осъществили никакви потвърдени настъпления по южната ос на 21 май. Херсонската областна държавна администрация заяви, че руските войски попълват силите си във Високополие и Архангелское, северна Херсонска област, в очакване на засилена бойна активност в района на границата между Херсонска и Николаевска област.

Запорожкото областно военно управление отбелязва, че в Инженерне, южно от Хуляполе, има висока концентрация на руски сили, което показва, че руските войски потенциално се подготвят за продължаване на настъплението към Хуляполе.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук