корпоративен данък

Противно на общоприетото схващане, че България тъне в нищета, последният доклад Allianz Global Wealth Report показва по-оптимистична картина. Страната ни наистина остава най-бедната в ЕС, но в глобален план е в първата четвърт на най-богатите държави и пред нея стоят предимно традиционните икономически сили от Европа, Северна Америка и Югоизточна Азия.

България се намира на 36 място в листата на най-богатите държави и въпреки че изостава от Западна Европа, нетните финансови активи на глава от населението са се удвоили през последното десетилетие, като към края на 2019 година българите притежават актив от средно по 18 700 лева /9 586 евро/. По този показател България регистрира тройно нарастване от 2008 до 219 година и изпреварва страна като Полша, която има 8 757 евро финансови активи на човек.

По този показател Словения остава челник в Източна Европа с 20 512 евро, а българските финансови активи на човек значително превишават тези но страните като Турция /2 414 евро/ и Русия /5 446 евро/. Тези страни също бележат бърз напредък по показателя, но все още са далече под нивото на страните от ЕС.

Брутният актив на българите / парите в обръщение, депозити, ценни книжа, застраховки и спестявания за пенсии/, се е увеличил с 5%, което обаче е изоставане от cpeдния pacтeж зa пocлeднoтo дeceтилeтиe – 8  процента.

Най-голям дял във финансовите активи на българските домакинства имат ценните книжа /46%/, следвани от депозитите /35%/. Застраховките и пенсиите имат дял от 11%.

Задълженията на българите вървят по общата тенденция за нарастване и през миналата година са отбелязали ръст  от 8,7 на сто пpи cpeдeн гoдишeн pacтeж oт 3,1 нa cтo зa пepиoдa 2009-2019 гoдинa.

България обаче остава страна с относително ниско съотношение на дълга  към БВП – под 30%, като при челника в Източна Европа – Полша – процентът е над 35.

Дълг на източноевропейските страни като процент от БВП

Същевременно въпреки лекото покачване на дълговете на домакинствата през последната година страната ни е оставена от авторите на доклада в групата държави с „ниски и спадащи дългове“ на домакинствата. Там България е в една група с високодисциплинираните във финансово отношение държави като Германия и Австрия.

Дългът на българските домакинства е относително нисък

Докладът не променя оценката за България като най-бедна в ЕС, но я показва като страна, стояща много по-добре по отношение на финансовите активи на човек и домакинство от държави като Русия и Турция, които имат повече ресурси и човешки потенциал.

Allianz Global Wealth Report посочва, че миналата година е била година на бърз световен растеж на активите /средно 11.

 „Растежът през 21 век никога не е бил толкова бърз“ – обобщава докладът.

Като глобален проблем обаче се посочва реалното разпределение на финансовите активи между хората. Според документа по показател „изравняване на богатството“  между развитите индустриални страни има както такива, при които тенденцията е положителна, т. е. към намаляване на маржа между бедните и богатите /Япония, Швеция, Норвегия, Белгия и др/, но и такива, при които „ножицата“ се увеличава /Русия, САЩ, Китай, Индия, Австралия и др./.

Индикатор на изравняването на богатството

От приложената фигура става ясно, че България е измежду страните в долната част на „златната среда“ по този показател /жълтата зона/, което все пак я доближава повече до страните с голямо неравенство на разпределение на активите и в съществена степен обяснява защо въпреки доста челното място на страната в световен мащаб значителни части от населението изпитват ефектите на недоимък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук