Нов доклад на ООН сочи, че „Ислямска държава“ разполага с близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, почти поравно разпределени в двете страни, а глобалната ѝ мрежа представлява нарастваща заплаха, също като тази на „Ал Кайда“, съобщи Асошиейтед прес.В изготвения от експерти доклад до Съвета за сигурност на ООН, разпространен вчера, се казва също, че вероятно в Сирия и Ирак ще оцелее една редуцирана „прикрита версия“ на ядрото на „Ислямска държава“, която има „значителен“ брой свързани с нея поддръжници в Афганистан, Либия, Южна Азия и Западна Африка.

Според доклада глобалната мрежа на Ал Каида „продължава да показва издръжливост“, като свързаните с нея групировки и съюзници са много по-силни от Ислямска държава, включително в Сомалия, Южна Азия и районът Сахел в Африка.

Макар че много бойци и командири от ИД са били убити в боевете, а много други бойци и поддръжници са напуснали района на конфликта, експертите казват, че голям брой все още се намират в Сирия и Ирак, като някои се бият, а „други се укриват сред подкрепящи ги общности и градски райони“.

В доклада се отбелязва, че оценката за настоящия брой джихадисти в Ирак и Сирия е получена от правителства, които не са посочени поименно. Предполагаемият брой между 20 000 и 30 000 включва „значителен компонент от хиляди активни чуждестранни терористи“, посочват експертите.

Потокът от чуждестранни бойци към ИД в Сирия и Ирак е спрял, но потокът в обратна посока, макар и по-бавен от очакваното, продължава да е сериозно предизвикателство, според доклада.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!