Турската национална тайна служба предаде на парламентарна комисия детайлен доклад за структурата на терористичната организация на фетхулалистите – името ФЕТО.Комисия разследва неуспешния опит за военен преврат от нощта на 15-и срещу 16-и юли миналата година. Анкара още тогава обвини ислямисткия духовник Фетхуллах Гюлен, че стои зад деянието.

Според документа на службата, организацията се състои от мрежа от 500 компании, стотици фондации, медии и над 1000 училища в 170 страни по света. Групата е започнала да разпростира дейността си в международен план в началото на 90-те години на миналия век с откриването на училища за тюркските общности в страните от Централна Азия след рухването на Съветския съюз.

Докладът обхваща общо 520 компании, 269 фондации, 147 онлайн и офлайн медии, 58 аудио-визуални медии, 252 неправителствени организации, 327 сдружения, 216 болници, езикови и културни центрове, свързани с групата по света. Има уточнение, че действителните числа вероятно надвишават посочените.

В доклада се казва още, че учителите, назначени във ФЕТО училищата в чужбина, имат задължения и отговорности в допълнение към преподаването, като много от тях работят като имами в страната, в която са изпратени, отговорни за надзора на дейността на групата в тази страна. Учителите са натоварени и с изграждането на добри връзки с властите. Училищата не са обединени под едно наименование, а използват няколко имена, сред които „Хоризонт”, „Светлина” и „Хармония”.

В доклада се споменава, че тези училища се насочват към успешни студенти от елитните и бедните сегменти на обществото, като в същото време предоставят стипендии на бедни, но талантливи студенти. Около една четвърт от студентите попадат в последната категория, се посочва в доклада.

predicador-Fethullah-Gulen-Saylorsburg-Pensilvania_LNCIMA20160805_0096_5
На снимката: Фетхуллах Гюлен

Според турските тайни служби, за избегне разкриването на реалната си цел и програма, ФЕТО избра да приеме аполитична позиция, като развива добри взаимоотношения както с местните власти, така и с националните правителства и с други власти в държавите, в които функционират училищата на организацията като набляга на етиката, толерантността, компромисите и диалога.

В докладът се казва, че „истинското лице на ФЕТО стана ясно” се е разкрило след опита за преврат, при който организацията е използва всички мрежи, които е култивирала през годините, за да критикува турското правителство и да накара страните да се противопоставят на него.

„Те изпращат електронни писма и документи на членовете на Европейския парламент и на конгресмени от САЩ, провеждащи срещи с тях в опит да обвинят сегашното турско правителство”, се споменава в документа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!