Мониторинговият доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на България за интегриране на ромите (2012-2020) не мина в парламента. След повече от 3-часов дебат и две прегласувания депутатите го отхвърлиха.

Докладът, отчитащ напредъка по изпълнението на стратегията и съдържащ обобщената информация от Националния съвет за сътрудничество по етническите въпроси, събра едва 83 гласа „за“ от 168 присъстващи. 68 народни представители гласуваха „против“, а 17 се въздържаха.

Опозицията разтълкува резултатите от гласуването като провал в политиката за интеграция на ромите през последните няколко години.

„Въпреки опитите докладът да бъде неглижиран и профанизиран, все пак успяхме да постигнем здрав разум в колегите, които гласуваха против доклада – заяви Антон Кутев от „БСП за България“ – Имаме бламиран вицепремиер, т. е. имаме очевидни пукнатини и сериозни разделения в управляващото мнозинство и признание на Народното събрание за това, че на практика имаме провал в политиката по интеграция на ромите“.

Според него с гласуваните парламентът бламира вицепремиера по демографската и икономическата политика Валери Симеонов.

Георги Гьоков от същата парламентарна група изрази мнение, че би било достойно Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер, с което да признае, че не може да се справи със сериозния за българското общество проблем с интеграцията на ромите.

„Не казвам, че искам неговата оставка, а казвам, че всеки достоен човек би постъпил така“, коментира Гьоков.

От ГЕРБ отчетоха като положителен момент върнатите в образователната система 17 000 деца, както и ролята на здравните медиатори.

„Да, проблеми има, те не могат да бъдат решени веднага, но има дебат и се работи по изпълнение на мерките“, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Някои депутати си спомниха времето преди 1989 г., когато ромите са ходели задължително на училище и са се учели на професия в „Строителни войски“. Вежди Рашидов попита социалистите защо са съсипали строителни войски след 1989 г. Той се съгласи с проф. Станилов, че всички български граждани трябва да са равни пред закона. Според него стратегията за интеграцията на ромите трябва да продължи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!