Цената на природния газ е намаляла на световния пазар. Анализатори коментират, че това може да се сравни само с „колапса на пазара за петрол през 2014 година”.

Експертите обясняват, че това се дължи както на увеличеното предлагане на втечнен природен газ от производители като Австралия, Катар и САЩ, така и на топлото време в ключови потребители на синьо гориво, съобщи S&P Global Platts.

Значително понижение на цените се наблюдава в Азия, където спот цените на природния газ са се понижили от 12 до 4.46 долара за милион британски топлинни единици или 156 долара за 1000 м3.

Котировките на природния газа са били по-ниски само веднъж в историята – през пролетта на 2016 година.

В Европа също се наблюдава такава пазарна ситуация. На газовия хъб в Холандия природния газ поевтиня с 50% в сравнение с нивото си от септември миналата година, пишат и експертите от Morgan Stanley.

Така от 10 долара за милион британски топлинни единици цената слезе до 5 долара за същото количество на 21 март тази година.

В понеделник, 25 март, сделки за доставка през май 2019 година се сключваха при цена от 171 долара за 1000 м3, което е над 30% по-ниско от цената на руския природен газ на „Газпром“ през януари.

Руската компания планира през 2019г. цената на синьото гориво да е 240 долара за 1000 м3.

През 2018 година производството на природен газ се увеличи с 22 милиона тона, а за 2019 година очакванията са то да се удвои и нови 36 милиона тона да бъдат предложени на пазара.

Това ще доведе до излишък, който няма къде да бъде продаден, освен в Европа, коментират експерти.

За да бъде конкурентен на американския втечнен газ, „Газпром“ ще трябва да свали своите цени до 140 долара за 1000 м3, коментират руски експерти.

Дали обаче това ще засегне всички купувачи на руски газ е неизвестно. Но пък е ясно, че от 1 април у нас ще има ново поскъпване на синьото гориво, този път с около 1%.

Логично е да си зададем въпроса на каква цена „Газпром” продава в България. Проверка на ДЕБАТИ.БГ установи, че няма нито една официална обществена информация за това. Незнайно по каква причина. Явно държавата иска гражданите да не знаят какво и колко плащат.

България често е критикувана от европейските ни партньори заради това, че е на 100% енергийно зависима от Русия от гледна точка на природния газ. Практическият монопол на „Газпром“ у нас води до това, че страната ни плаща по-скъпо за газа, който получава заради липсата на конкуренция.

Междувременно от 10 години се говори за строежа на газовия интерконектор с Гърция, който би могъл да предостави алтернативен източник на синьо гориво на руския, съответно ще постави България в по-добра позиция за преговори по отношение на цените.

Другият възможен източник на газ е Румъния, където преди години бяха открити залежи, а ЕК притиска страната да не го задържа само за себе си, а да изнася и за съседните страни. От друга страна достъпът на България до няколко източника на синьо гориво е задължителен за изграждането на силно тиражирания от властта газов хъб „Балкан“.

За да съществува той, до него трябва да пристига газ поне от 3 различни източника.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!