Народно събрание, заседание, депутатите

Със 152 гласа „за“ Народното събрание прие предложените от БСП промени в Наказателния кодекс. Те предвиждат нанасянето на телесна повреда от страна на близък да се квалифицира като престъпление от общ характер, а не както до сега – от частен.

Това означава, че разследването отново ще започва след тъжба от пострадалия, но тя да се подава до прокуратурата, а не както до сега – до съда. Освен това тя вече няма да може да се оттегля.

„Става въпрос за конкретен вид насилие – насилието над жени, което е още по-осъдително. В момента наказателно преследване има само, ако има наказателна тъжба от пострадалия в съда, а тъжба не се подава често“, коментира по време на дебата депутатът от БСП Георги Гьоков.

Той алармира, че всяка четвърта българска жена е жертва на домашно насилие, което е стряскащо.

„Макар да е престъпление и да е осъдително, това не е рядкост в българското семейство. Ако насилието не бъде пресечено още в самото начало доста е вероятно това да доведе до привикване от страна на жертвата, което влияе на детето. А дете, което живее в атмосфера на насилие приема това за нещо нормално. Така се влиза в затворен кръг, от който трудно се излиза“, коментира Гьоков.

Той бе категоричен, че няма как да не бъдат осъдени всички форми на насилие над жени и да не бъде потърсено възмездие.

От своя страна Християн Митев обясни, че ПГ на ОП подкрепя този законопроект, но между първо и второ четене трябва да се помисли за възможността тъжбата да може да бъде оттегляна при преценка на тъжителя, ако отношенията с подсъдимия са удачни за това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук