Русия е извършила „федерално престъпление“, като е получила достъп до компютрите на демократите по време на изборната надпревара през 2016 г., заяви бившият специален прокурор Робърт Мълър на изслушване пред Конгреса.

При разследването за намесата на Кремъл в американските избори са установени 126 контакта между обкръжението на президента Доналд Тръмп и Русия.

„Ако говорим за компютърни престъпления, за които са предявени обвинения в нашия случай, отговорът е да, разбира се,“ каза Мълър на изслушване в Камарата на представителите на САЩ, отговаряйки на въпроса дали Русия е извършила „федерални престъпления“, за да помогне на Доналд Тръмп.

В доклада се разследва фактът, че през 2016 г. са били откраднати 70 гигабайта данни от сървъра на Демократическата партия на САЩ, съдържащи хиляди писма и документи. Тези документи в последствие, според Мълър са били публикувани в „Wikileaks” през 2016 г.

В продължение на почти две години Мълър изследва предположенията за „руска намеса“ в изборите за президент на САЩ през 2016, които Москва отрича. След разследването Мълър потвърди твърденията за „руска намеса”.

В същото време той не е открил доказателства за „заговор“ между Доналд Тръмп и Русия, чието съществуване бе отречено както от Кремъл, така и от Белия дом.

Мълър е издействал присъди срещу седем бивши служители на Тръмп, въпреки че обвиненията не са пряко свързани с основната тема на разследването. Като цяло разследването е наложило наказания на над 30 души, между които граждани на Руската Федерация.

Мълър е проучвал и възможността дали президентът Тръмп е възпрепятствал правосъдието по време на разследването и не е постигнал недвусмислен извод. След разследването главният прокурор Уилям Бар заяви, че не е доказана пречка за правосъдието от страна на президентската администрация.

Както Мълър, така и Бар потвърдиха дългогодишната позиция на американското министерство на правосъдието, че според конституцията на САЩ на настоящия президент в никакъв случай не могат да бъдат предявени наказателни обвинения.

Доналд Тръмп говори пред журналисти след изслушвамето на Мълър и бе лаконичен: „Днес е добър ден за нас“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!