Туск, Мишел
На снимката: отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск /ляво/ и новият Шарл Мишел

На кратка церемония в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск предаде своите правомощия върху най-важния политически орган на ЕС на своя наследник, бившия белгийски премиер Шарл Мишел.

Символичната церемония се проведе в Брюксел, в залата, в която се провеждат европейски срещи на високо равнище и големи международни форуми. Тя включваше символичен звън на камбана, която Туск предаде на Мишел пред служители на ЕС и репортери. Събитието предшестваше поставянето на начало на работата следващата седмица на новата Европейска комисия – изпълнителната власт на ЕС – под управлението на Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет има за задача да представлява органа на националните лидери на държавите-членки на ЕС, които имат последна дума в голяма част от работата на блока, както и да председателства техните редовни срещи на върха.

Туск, Мишел

Мишел, 43-годишен бивш премиер на Белгия, благодари на Туск, че се е съсредоточил върху поддържането на европейското единство през последните пет години, издържало на провокациите покрай Брекзит, миграционна криза, атаки от джихадисти в няколко държави от ЕС и финансови премеждия. Но, каза той, дойде моментът ЕС да стане по-„самоуверен, сигурен и отстояващ“ в световен мащаб, по-специално чрез изграждането на общи структури за отбрана и сигурност.

„Живеем в мир, но трябва да останем бдителни, много бдителни“, каза той.

Този залог съответства на амбицията, изразена от френския президент Еманюел Макрон, който твърди, че Европа трябва да има отбранителни способности, за да може да противостои на своите икономически тежести.

Туск, Мишел

Европейският съюз все по-често зацикля в търговското напрежение между съюзниците САЩ и Китай, справянето с натиска от Русия и заплахите за сигурността, не всички от които могат да бъдат адресирани до НАТО.

„Искам Европа да стане глобален лидер в зеленото движение“, каза Мишел, като се присъедини към ангажимента на Фон дер Лайен за справяне с изменението на климата.

Мишел заяви, че въпреки че е „отворен за диалог“, той ще бъде „може би по-предпазлив със своите туитове – поне в началото, но и ще говори, когато е необходимо.“

Туск, 62-годишен и бивш премиер на Полша, беше аплодиран от съвета толкова дълго, че ги помоли да спрат.

„…Защото ще започна да плача“, каза той.

Политикът предстои да стане лидер на европейското семейство на основните консервативни партии в целия блок – Европейската народна партия, която е най-голямата група в Европейския парламент.

Туск, Мишел

Той каза, че мандатът му за справяне с поредица от различни кризи може да бъде описан с цитат на режисьора Алфред Хичкок, който перифразира като:

„Искам филм, който започва със земетресение и завършва с кулминация“.

Новият председател на Европейския съвет започва своята работа на 1 декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!