След като изкара два мандата като министър, Томислав Дончев разбра, че администрацията работи тромаво. След среща в МВР, в която участваха и премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Валентин Радев, вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният секретар на МВР Младен Маринов и други, Дончев заяви, че се предприемат мерки за намаляване на административната тежест в КАТ-София.

Дончев посочи, че един от основните ангажименти на това правителство е редуциране на административната тежест, защото се губело излишно време и за гражданите, и за бизнеса.

„Съвсем скоро планираме да представим принципни концептуални мерки, които да обърнат процеса. Най-вече справките, които са необходими за издаване на един документ или разрешително да се правят по служебен път от самите администрации, а не гражданин да обикаля, да събира документи и да ги предоставя на друга администрация. Това тече в момента, но този процес ще отнеме време – вероятно една година, заради това че не всички регистри са достъпни служебно по електронен път”, посочи Томислав Дончев.

Той увери, че усилията ще бъдат насочени към местата с най-трудно административно обслужване като КАТ.

„През КАТ-София всеки ден минават по 2500 души и по 900 автомобила. Безспорно обслужването там не е на нивото, което искаме. Затова от няколко дни работим с колегите от МВР, експерти от Министерски съвет, за да видим какви краткосрочни мерки, които трябва да се случат следващите няколко седмици, да бъдат предприети, за да се облекчи обслужването. Крайната цел е пълна електронизация и намаляване на поводите да се ходи в самите администрации за обслужване на гише. Това ще отнеме време”, каза Дончев.

Дончев посочи, че финансовият ресурс за някои от краткосрочните мерки ще бъде нищожен, като например направата на качествен сайт.

Според него всяка реформа предполага съпротива вътре в системата, но успоредно с това да се мисли за системата, трябвало да се мисли и за гражданите.

Дончев обаче не уточни в какъв срок трябва да се случат промените, според него това би отнело около година.

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни, че всичко това се прави с цел да се намали административната тежест и особено опашките в КАТ.

„Проблемите там са натрупвани от години, сега се опитахме да ги адресираме и да направим бързи стъпки в два плана. Първо, да видим какво може да ускорим в КАТ, за да намалим административната тежест и по-дългосрочни мерки за електронизация. Трябва да се купува хардуер, да се смени софтуера. Надявам се съгражданите да разберат, че не се отказваме от тази цел”, обясни вътрешният министър.

КАТ е една от държавните институции, която не се е променила от времето на комунизма и ежедневно тероризира хиляди хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук