Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

Промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. С предложението за свикване на Велико народно събрание и готовността  за оставка на премиера според Дончев се изпълняват една голяма част от исканията на обществото. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Независимо обаче дали ще бъдат събрани нужните 160 гласа за свикване на ВНС, според Дончев оставка на премиера е най-полезният ход.

Във връзка с появилите се критики попитан за това кой е участвал в изготвянето на текстовете на проекта за нова Конституция, Дончев отговори, че това са били външни и вътрешни експерти.

„При всички случаи част от Министерския съвет е участвал, ако не в изписването, то в редакцията на новата Конституция. Странно би било правосъдният министър да не вземе в участие в проекта за Конституция, каквито и коментари да има.”, поясни Дончев.

Попитан за това в контекста на забраната на правосъдния министър да публикува във своя профил във Фейсбук, Томислав Дончев посочи, че Данаил Кирилов не е поел ангажимент да качва текстове от Конституцията в социалната мрежа, отбелязвайки, че е разбрал закачката.

Дончев коментира още и машинното гласуване, посочвайки, че то също не е 100% сигурно и позволява манипулация, а в условията на пандемия не е особено хигиенично стотици хора да пипат един и същи екран през 5 минути.

„Щом има консенсус сред обществото, че машинното гласуване решава всички проблеми на изборния процес, единственото, което остава за политиците и институциите, е да се съобразят с това”, допълни вицепремиерът.

Дончев заяви също, че полицията се опитва да бъде навсякъде, където има нужда от нея, но и този ресурс не е безкраен по повод вчерашните сблъсъци между автомобилисти и протестиращи вчера пред посолството на Румъния в отсъствие на силите на реда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук