Томислав Дончев
на снимката: Вицепремиерът Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред БНТ, че е изпратил днес писмо до всички министри, в което им поставя задача до 20 декември да му изпратят предложения за съкращения в техните администрации. По думите му било по-добре те да направят предложенията, „защото те познават ситуацията в министерствата си най-добре“. Вицепремиерът обаче предупреди, че ако министрите не погледнат на задачата достатъчно амбициозно, той сам ще се заеме с изготвяне на предложения.

Според вицепремиера в държавната администрация в момента има 10 000 незаети щатни меса при състав от 130 000 души. Той прогнозира, че освободените при реформата служители на държавната администрация бързо щели да си намерят работа, защото условията на трудовия пазар били такива.

В своите коментари за образованието вицепремиерът подчерта неговата важност за реализацията на пазара на труда впоследствие и защити идеята основното образование да стане задължително.

„Ако образованието до 16 години е задължително, това не формира ангажимент задължително да се завърши основно образование. В екипа ми дори имаше спор дали основното образование не е твърде ниска цел. Има аргументи средното образование да е задължително“, заяви Дончев.

Дончев подчерта, че човек, който не може да пише, след десетилетие ще има трудности на пазара на труда. Той обясни, че за да се реализира идеята му, е нужна е промяна в конституцията и редица закони. Вицепремиерът уточни, че ако идеята се приеме, трябва да се използват методите на моркова и на тоягата, за да бъде наложена тя.

Дончев изтъкна, че правителството полага много усилия в сферата на образованието, но е и необходимо училището да подготвя децата за ежедневието, тъй като сега това не е застъпено в необходимата степен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук