Досиетата Пандора

Членове на управляващото семейство на емирствата в ОАЕ са замесени в офшорни парични потоци, се твърди в текста на „Досиетата Пандора“, публикуван от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

По-рано в „Досиетата Пандора“ се твърдеше, че министър-председателят на ОАЕ и владетел на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е използвал офшорни услуги на Британските Вирджински острови и Бахамите.

В нов текст, публикуван от ICIJ, се казва, че ОАЕ кани различни фиктивни компании, които предпочитат да скрият самоличността на истинските си собственици, и предлага десетки местни зони за свободна търговия, които им дават „още повече укритие“. Твърди се, че в ОАЕ има хиляди компании, които помагат на клиентите си да регистрират дружества, трудни за проследяване от хората, работещи и живеещи извън Емирствата.

В документите, цитирани от ICIJ, се казва, че офшорните компании са собственост по-специално на братята на престолонаследника на Абу Даби – Хазза бин Зейд Ал Нахаян и Тахнун бин Зейд Ал Нахаян. Според разследващите и двамата братя притежават компании извън ОАЕ.

„През 2016 г. Hadef & Partners, която има офиси в Абу Даби и Дубай, е помогнала на шейх Хазза да регистрира в ОАЕ дружество, наречено Loomington Investments Ltd. Документите показват, че Хазза притежава две компании на Британските Вирджински острови и Сейшелските острови, като използва едно и също име, и че е прехвърлил акции от сейшелската компания на емиратската. В документите се посочва, че целта на тези офшорни компании е била да притежават недвижими имоти на Сейшелските острови“, се казва в „Досиетата Пандора“.

По-рано Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), финансиран, наред с други неща, от една от фондациите на Джордж Сорос, публикува на 3 октомври „Досиетата Пандора“ за предполагаемо участие на няколко световни лидери в офшорни схеми. В тях фигурират повече от 35 настоящи и бивши политици, както и 400 служители от около 100 държави. Разследването, проведено от консорциума от журналисти, посочва САЩ като най-големия данъчен рай.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!