Ремдесивир

Не е доказано категорично, че ремдесивир помага при лечение на коронавирус. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ началникът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

„Това е медикамент, създаден за лечение на Хепатит С, при който се установиха някои данни, не съвсем категорични, че може да има ефект върху коронавируса. Но това не е доказано категорично.

Теорията за недоказаното действие на Ремдесивир беше потвърдена и от клинично проучване на Световната здравна организация, за което съобщава „Файненшъл таймс“.

„Лечението на ковид-19 с ремдесивир няма съществен ефект върху шансовете за оцеляване на пациента“ се казва в проучването.

Резултатите от дългоочакваното проучване на Световната здравна организация, наречено „Солидарност”, което изследва ефектите на ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон при лечението на 11 266 хоспитализирани пациенти с ковид-19, показват, че нито едно от лекарствата не „повлияло значително смъртността” и не е намалило нуждата от вентилиране на болните.

Данните от проучването на СЗО също така сочат, че въпросните лекарства нямат почти никакъв ефект върху това колко дълго пациентите остават в болница.

По думите на доц Мангъров няма смисъл да се купуват огромно количество дози с ремдесивир, при условие, че не е доказан ефектът му.

„Това е един доста скъп препарат. Един флакон струва някъде около 700 лева. И тук става същото нещо както в началото на пандемията се получи с хидроксихлорохина. Нали един юруш да се купува медикаменти, които са с не твърде доказана ефективност. Сега ще се получи пак същото. Ние ще купим, ще ви излъжа за цифрата колко дози, но доста сериозно количество, за което ще бъдат платени пак много пари като не съм убеден, а и няма категорични данни, че това е магическият куршум, с който да се бори Ковид“.

Цялото интервю с доц. Мангъров четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!