В специално интервю за ДЕБАТИ.бг с експерта по киберсигурност доц. Златогор Минчев разговаряхме за личните данни като стока на световния пазар и за добрата страна от тяхното използване.

Според експерта използването на лични данни като кръвна група и история на заболяванията в медицината е изключително позитивна тенденция. Подобни данни дори може да се използват, за да се гарантира сигурността на големи потоци пари или ценна информация.

Доц. Минчев съобщи, че дори човешкият геном вече може да бъде дигитализиран.

„Тук ще ви кажа нещо много интересно – една швейцарска фирма предлага да дигитализира вашия геном и да го използва като биометричен идентификатор за достъп до големи банкови сметки. Това обаче става малко бавно, защото обемът на идентификатора на хеш-функцията е около 20 гигабайта. ”

Друга положителна страна на използването на лични данни е използването им за създаването на виртуална реалност.

„Ако приемем смесената реалност на социалните мрежи и на холограмите за нещо позитивно, най-вече за подрастващото поколение, това може и да бъде положително, защото ще живеем в една паралелна реалност. Ще може някой друг да ходи да гласува вместо Вас, ще може друг да ходи на лекции вместо Вас, а вие да се забавлявате някъде на почивка някъде във виртуалното пространство или в реалното.”

Експертът разказа и как да защитаваме личните си данни в киберпространството, когато не искаме да ги получават трети страни и да ги използват срещу нас.

Повече по въпроса може да четете в пълното интервю с доц. Златогор Минчев по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук