доц. Златогор Минчев
на снимката: доц. Златогор Минчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг директорът на Съвместния център по обучение, симулация и анализ към БАН коментира, че за да се предпазим в социалните мрежи, трябва да се научим точно как да ги използваме. В контекста на световния скандал със социалната мрежа Фейсбук и компанията „Кеймбридж Аналитика” експертът препоръча да се обърне повече внимание на образованието и превенцията, за да знаем точно кой какво знае за на в мрежата.

„Според мен един такъв дебат трябва да включва най-вече и образованието. Една от най-сигурните защити в социалните мрежи е превенцията, а тя може да се осъществи само по линия на образованието. Трябва да ви обучат, за да работите правилно в социалните мрежи, така че да не изтича за вас нерегламентирана информация. Необходимо е да създадем едни такива правила, които да са достъпни за българските деца.”

Според експерта новият Европейски регламент за личните данни поставя началото на по-силната регулация в интернет, но само той няма да е достатъчен, за да сме по-защитени.

„От една страна европейското законодателство за България като членка на ЕС е изключително задължително, от друга страна платформи като Фейсбук и Туитър, както и Скайп не са под тази юрисдикция и не могат да бъдат контролирани законодателно. Затова трябва да се направят някои реформи.”

Според експерта смартфоните също представляват опасност, тъй като техните софтуерни системи са доста слабо защитени.

Цялото интервю с доц. Златогор Минчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук