Мария Дойчева
На снимката: прокурор Мария Дойчева

Ботевградският бизнесмен Васил Коцев също е бил обвинен за участие в престъпната група за внос на отпадъци, стана ясно от думите на прокурор Мария Дойчева, цитирана от БГНЕС. Апелативният спецсъд днес гледа мерките за неотклонение на бившият вече зам.-министър Красимир Живков, Николай Миховски и Атанас Бобоков и реши тримата да останат в ареста.

„Последно са изменени обвиненията на привлечените вече към наказателна отговорност лица, като е включено още едно лице за член на организираната престъпна група, а именно Васил Коцев. Това е лицето с прякор „синът на зам.-министър Живков“, който е бил покровителстван от него“, посочи тя пред журналисти.

По случая вече са обвиняеми бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, бившият началник на плевенската РИОСВ Габриел Савов, Илиян Миховски, собственик на завод в Плевен, Айгюн Еминов и бившият шеф на предприятието „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов.

Дойчева посочи, че Коцев има обвинение за член на организирана престъпна група, както и за вторични престъпления с фирмата за престъпления против околната среда.

„Той е бил обвинен по досъдебно производство, наблюдавано в Софийска районна прокуратура, което е било обединено миналия месец към материалите по делото от наблюдаващите прокурори по настоящото досъдебно производство, и вече е привлечен и за участие в група, юли месец тази година, след обединяване на досъдебното производство”, обясни тя.

На заседанието стана ясно, че миналата седмица по-долната инстанция – Спецсъдът – е изменил мярката на Атанас Бобоков от „задържане под стража“ в гаранция от 700 000 лв. Мярката на бившият зам.-министър Красимир Живков е била изменена в 80 000 лв. гаранция, а на Николай Миховски – в 300 000 лв.

Днес обаче Апелативният специализиран наказателен съд, 1-ви въззивен състав, отмени протоколно определение по нчд №2088/2019 г. по описа на Специализирания наказателен съд, с което са били изменени изтърпяваните мерки за неотклонение на обвиняемите Красимир Живков, Николай Миховски и Атанас Бобоков от „задържане под стража“ в „парична гаранция“, като вместо това остави без уважение молбите на обвиняемите за изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки такива.

Определението е окончателно и е подлежи на обжалване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!