Премиерът на Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет
Премиерът на Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет заяви, че българите и румънците са донесле коронавирус в кланица "Тьонис" /снимка7 DPA/

Българските и румънските работници били виновни за стотиците случаи на коронавирус в кланиците „Тьонис“. Заради тези свои думи министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия стана обект на остри критики.

Министър-председателят на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет да се извини за думите си по адрес на работниците от Румъния и България – за това настоява Германската социалдемократическа партия.

Лашет е един от ключовите политици в ХДС на Ангела Меркел, очаква се дори, че ще бъде сред главните кандидати за канцлерския пост при следващите избори. Сред всички германски политици тъкмо Лашет най-настойчиво апелираше за разхлабване на ограниченията в страната. Нека да припомним още, че социалдемократите, които сега искат от него извинение, са младши партньор в правителствената коалиция с ХДС и ХСС.

Вчера една журналистка попита Лашет какво, според него, показва фактът, че след разхлабването на ограниченията в кланиците „Тьонис“ стотици хора се заразиха с коронавируса. Премиерът на провинцията отговори:

„Това не показва нищо, защото там са пристигнали румънци и българи и вирусът идва тъкмо от там. Такова нещо би се случило навсякъде.“

Генералният секретар на Социалдемократическата партия Ларс Клингбайл каза, че е „несуверенно г-н Лашет най-напред да напада българите и румънците, тоест работниците, които идват тук, за да работят в месопреработвателната промишленост, и то наистина в едни противни условия“.

Ето защо Клингбайл очаква извинение, съобщава bild.de. Аргументацията на Лашет била „на всичкото отгоре направо абсурдна“, заяви пред ДПА и фракционният лидер на социалдемократите в парламента на Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати:

„Хората, които г-н Тьонис ден след ден експлоатира, сега се оказват виновни за разпространяването на вируса? Това трябва да е някаква лоша шега“.

Кучати също настоява Лашет да се извини.

Думите на Армин Лашет предизвикаха възмущение и подигравки и в социалните мрежи. Известният сатирик и тв-водещ Ян Бьомерман написа в Туитър:

„Българите и румънците ще бъдат виновни, ако Армин Лашет не стане канцлер“.

Здравният министър на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман от ХДС днес защити своя съпартиец Лашет:

„С тези думи министър-председателят всъщност иска да каже, че си имаме работа със ситуация, която се разиграва в кланица. Тя не се разиграва в останалите части от нашето общество“.

Според Лауман, на хората сега трябвало да се каже, че „няма нужда да се страхуват, няма нужда да се паникьосват, защото става дума за едно засега локално ограничено явление“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!