Като цяло доходите нарастват, но малцина го усещат: в Северна Америка най-богатите 10% придобиват почти половината от всички доходи, а в Близкия изток – дори над 60 на сто. Най-слабо изразено е неравенството в Европа, пише „Дойче Веле“, цитирайки автори от екипа на френския икономист Тома Пикети.

Най-вече в резултат от масовата приватизация в световен мащаб неравенството между добре печелещите и едва преживяващите се задълбочава. От 1980г. насам най-богатият един процент от световното население е удвоил доходите си, докато средната класа почти не е мръднала напред – въпреки нарастващите непрекъснато доходи, според статистиката.

Най-слабо изразено е неравенството в Европа. През 2016 година горните десет процента европейци са печелели 37 процента от националния доход, докато в Северна Америка тези десет процента печелят 47 на сто от всичко, а в Близкия изток – дори цели 61 процента. „От 1980 година насам неравенството в доходите рязко нараства в Северна Америка, Китай, Индия и Русия. В Европа тази тенденция е умерена“, твърди се в изследването, за което са използвани официални данни от данъчните служби.

Колко неравна е Германия?

В Германия най-добре печелещите 10 процента от населението получават около 40 на сто от доходите, като от 1990-те години насам техният дял е нараснал. За долните 50 процента през последните години остава все по-малка част от общонационалния доход, обяснява Шарлоте Бартелс от Института за икономически изследвания. През 1960-те години тези 50 процента са печелели близо една трета от всички доходи, а днес – само 17%. Нека не забравяме обаче, че тази долна група се ползва от различни социални придобивки, така че съотношението всъщност е по-добро.

Според Бартелс, германската средна класа е относително стабилна и успява да придобие около 40% от общонационалния доход. Но като цяло през новото хилядолетие разликата между бедни и богати расте и в Германия. Най-богатите 0,1 процента в страната дължат благосъстоянието си преди всичко на притежаването на предприятия. Бартелс смята, че над 80 процента от германската икономика е в частни ръце под формата на семейни фирми. Под черта повечето експерти признават, че в Германия доминира средната класа.

Виновен е частният капитал

На снимката: Проучването е дело на екип от учени около Тома Пикети

Авторите от екипа на Пикети дават своето обяснение за икономическото неравенство по света. Според тях причината е непропорционалното съотношение на капиталите в частни и в държавни ръце. Те припомнят, че от 1980-те години насам по цял свят са били приватизирани гигантски имущества. „По този начин за правителствата се ограничава възможността да взимат мерки срещу неравенството“, се посочва в изследването. В САЩ и Великобритания държавната собственост дори е на минус, когато от стойността ѝ се извадят дълговете. В Япония, Германия и Франция тя е на плюс, но с малко.

Тома Пикети стана известен със своите критични анализи за развитието на съвременния капитализъм и най-вече с книгата си „Капиталът през 21 век“. Сега той и екипът му препоръчват да се подхване борба срещу неравенството, като, например, се въведе световен финансов регистър, който да затрудни укриването на данъци и прането на пари. Те призовават да се улесни достъпът до образование на децата от по-бедни семейства, и предлагат освен това няколко инструмента: прогресивен подоходен данък, повече права за работниците и служителите при взимането на бизнес-решения и приемливи минимални работни заплати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!