Съставянето на ново правителство в Германия се оказа по-трудно от всякога. Кои са основните пречки обяснява Александър Андреев, който прогнозира несигурно бъдеще както за Ангела Меркел, така и за Мартин Шулц.

Ще има ли Германия скоро правителство? Близо четири месеца след парламентарните избори на 24 септември и след неуспешния опит да се състави така наречената „коалиция Ямайка“, в която трябваше да влязат християндемократите, зелените и либералите, сега Ангела Меркел сякаш е съвсем близо до целта. На предварителните си разговори за нова широка коалиция християндемократите и социалдемократите постигнаха принципно съгласие за сформиране на общо правителство.

Сега всички с трепет очакват конгреса на социалдемократите, който ще се проведе в неделя в Бон. Този конгрес трябва официално да даде зелена светлина за започването на вече същинските коалиционни преговори, в края на които може да се появи и нов кабинет. Социалдемократите обаче са тежко разединени по въпроса, някои наблюдатели дори говорят за разлом в партията и пророкуват нейното (поредно) разцепване. Част от лявото крило на ГСДП и младежката организация са против коалицията, продължават и исканията за допитване до членската маса.

Опасенията са свързани не толкова със субстанцията на бъдещата политика, колкото с факта, че след две широки коалиции социалдемократите изгубиха собствения си профил и подкрепата за тях спадна драматично. А иначе и съдържателни различия не липсват. Социалдемократите много държат на по-справедлива система за здравно осигуряване, в която да няма привилегировани пациенти, а работодателите да плащат поравно с работниците, казано най-общо. Те настояват и за корекции в данъчната политика, които да облекчат хората с по-ниски доходи.

Особено взривоопасна е темата за онези бежанци, които в Германия получават само временна закрила: социалдемократите смятат, че тези хора трябва да могат да приберат и семействата си в Германия, докато в ХДС и особено в ХСС преобладава мнението, че трябва да се удължи временната забрана за събиране на семействата. В ГСДП са убедени, че семействата ще помогнат за по-бързата интеграция на тези хора, докато ХДС и ХСС се съобразяват с настроенията на избирателите и най-вече с дишащата във врата им, доста ксенофобски настроена „Алтернатива за Германия”.

Канцлерката Ангела Меркел каза, че в предварителните разговори християндемократите са преглътнали много горчиви хапове – явно нейната партия не е готова на повече отстъпки. И тя, и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц видимо са поставени под много силен натиск, тъй че в момента един от най-горещите въпроси е свързан с бъдещето на двамата лидери. В документа от предварителните разговори беше вписана точката, че ако има широка коалиция, по средата на мандата си тя ще направи междинна равносметка.

Какво би изначавало това за Меркел и за Шулц?

Мнозина вече четат тази клауза като вратичка за оттеглянето на Меркел още в средата на следващия ѝ мандат. Облаци се събират и над главата на Шулц, които изгуби много подкрепа, след като рязко смени позицията си от „против“ на „за“ широка коалиция. В момента допитванията показват, че германците масово предпочитат бъдещ вицеканцлер и министър на външните работи да бъде не той, а досегашният външен министър Зигмар Габриел. А сред самите социалдемократи Габриел води още по-убедително. Така че напълно е възможно широка коалиция да има, но двамата сегашни партийни лидери Меркел и Шулц да платят за нея много висока политическа цена. И да бъдат принудени да се оттеглят – по-рано или по-късно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!