Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

На 6 ноември в САЩ ще се проведат междинни избори за Конгрес. От техните резултати ще зависи разпределението на силите в двете камари, а следователно и по-нататъшния вектор както на вътрешната, така и на външната политика на администрацията на Доналд Тръмп, пише Михаел Книге в анализ за „Дойче веле“.

Външната политика, като правило, не играе толкова значима роля дори по време на президентските избори в САЩ, да не говорим за промеждутъчните избори за Конгреса. Ситуацията сега обаче е различна. По време на президентската кампания през 2016 г., в която победи Тръмп, външната политика се оказа доста важен фактор. И тя може отново да стане такъв, макар и косвено, в хода на промеждутъчните избори.

„Междинните избори са знак за президентската популярност. Постиженията на Тръмп на външнополитическата сцена като цяло са доста непопулярни сред американците. За това свидетелстват резултатите от повечето последни допитвания и това негативно се отрази на подкрепата за него“, обясни изследователят на проблемите на външната политика в Университета Джордж Мейсън във Вашингтон и Института „Катон“ Тревър Трал.

Демократическо мнозинство в Сената ще е катастрофа за Тръмп

Въпреки че външната политика като такава едва ли ще бъде основна тема на предстоящите избори, техните резултати могат да повлияят върху администрацията на Тръмп при решаването на външнополитическите проблеми. За начало не трябва да се забравя, че след изборите за Конгрес ще се проведе традиционната смяна на председатели на комитети, занимаващи се с външната политика. Ще се пенсионират републиканецът Ед Ройс, който оглавява комитета по външна политика на Камарата на представителите, и заемащият аналогичен пост в Сената републиканец Боб Коркър.

Ще напусне своят пост и председателят на Камарата на представителите на Конгреса Пол Райън, играещ ключова роля по външнополитическите въпроси. Накрая, след изборите ще бъде избран и новият председател на комитета по отбрана в Сената. Този влиятелен пост дълги години заемаше починалият през август Джон Маккейн.

От решаващо значение обаче ще бъде дали демократите ще успеят да получат мнозинство в Сената и Камарата на представителите, които сега се контролират от републиканците. Ако демократите успеят да отнемат от републиканците мнозинството в Сената /което, според много наблюдатели, е малко вероятно, но не е напълно изключено/, те ще получат съществено влияние в сферата на международните отношения.

Тъй като назначаването на представители на изпълнителната власт и подписването на международни договори в САЩ става с одобрението на Сената, демократите биха могли да блокират утвърждаването на кандидати за външнополитически позиции и да бавят сключването на търговски споразумения, които са фундамент на външнополитическия дневен ред на Тръмп. Така че загубата на Сената за американския президент и републиканците в Конгреса е катастрофален сценарий. Ако той бъде реализиран, демократите ще получат реално средство за борба с външнополитическите интриганти в Белия дом, които до момента не познават никакви ограничения.

Разпределението в Камарата на представителите: заплашен ли е Тръмп от нови разследвания?

По-малко болезнен за администрацията на Тръмп ще стане сценарий, при който демократите отнемат от републиканците мнозинство в Камарата на представителите. Този вариант се смята от мнозина за вероятен, макар и не стопроцентов. В този случай представителите на демократическия лагер също ще могат да влияят на външната политика на президентската администрация, макар и в по-малка степен, отколкото, ако получат мнозинство в Сената.

Ако демократите получат мнозинство в Камарата на представителите, доста неща ще се променят при съдебните разследвания и обществените обсъждания, смята професорът от Университета на Мериленд Франсис Лий. Ще започнат комплексни разследвания по отношение на действията на Белия дом, включително на административните назначения и имиграционната политика, прогнозира експертът. Предмет на подобни разследвания могат да станат преди всичко суровите мерки спрямо нелегалните мигранти.

Освен това, ще се активизират разследванията, които в момента се водят, и е възможно, да започне нова проверка на връзките на Тръмп с Русия, предполага проф. Лий. Нейното провеждане обаче ще се усложни и ще е необходимо повече време. Това може да принуди стопанина на Белия дом да се замисли дали си струва да прокарва някаква конкретна външнополитическа цел и политическата цена, която ще трябва да плати, за да преодолее съпротивата на демократите в Конгреса.

Какво ще се случи с вътрешната политика на Тръмп?

Както и в случая с външнополитическите въпроси, ако демократите получат мнозинство в двете камари, това ще им позволи да забавят или блокират провеждането на вътрешна политика от Тръмп, но много по-решително. Причината е в това, че ролята на Конгреса във вътрешната политика е много по-значима, отколкото във външната, която е прерогатив на изпълнителната власт.

Демократическото мнозинство в Камарата на представителите ще означава край на надеждите на републиканците за пълна отмяна на здравната реформа на Барак Обама. Това също така може да затрудни опитите на републиканците да отменят федерални укази или социални облекчения или провеждането на поредния етап от намаляването на данъците.

Но на първо място демократическият контрол в Камарата на представителите ще принуди Тръмп да се отнася доста по-умерено към опозиционната партия, отколкото по-рано. Защото тя ще му е необходима за решаването на напълно рутинни на пръв поглед, но много важни задачи, като например, повишаването на тавана на държавния дълг.

Впрочем не трябва да се изключва и това, че Тръмп, точно обратното, да избере още по-конфронтационен курс, надявайки се първоначално да настрои своя електорат, а след това и цялата общественост срещу опонентите си. А това може да отрови още повече политическата обстановка в САЩ.

За преброяването на населението в САЩ

Не по-малко важна от борбата за места в Конгреса, ще бъдат и резултатите от изборите за законодателни събрания на щатите и губернаторските избори. Те имат огромно значение за преброяването на населението, което трябва да се проведе през 2020 г.

Въпросът е в това, че въз основа на преброяването, което се провежда на всеки 10 години, в САЩ се определят избирателните окръзи. В много щати техните законодателни събрания могат така да ги очертаят, че гласовете да се разпределят в полза на партията, която е направила тази промяна. Мнозина смятат за непрозрачен този способ за влияние върху съотношение на политическите сили преди изборите. Така че в зависимост от това кой ще получи тази година мнозинство в щатските законодателни органи – демократи или републиканци – ще стане ясно как ще се формират избирателните окръзи за следващите избори след 4 години и в бъдеще.

 

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!