Home Анализи „Дойче Веле“: Ще остане ли Бабиш на власт?

„Дойче Веле“: Ще остане ли Бабиш на власт?

„Дойче Веле“: Ще остане ли Бабиш на власт?

В края на седмицата гражданите на Чехия ще избират нов парламент. За да остане на власт, премиерът Андрей Бабиш е готов на коалиция с ултрадесните, но „Досиетата Пандора“ (Pandora Papers) може да объркат плановете му.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш притежава огромно състояния и води охолен живот. В същото време, обаче, предпочита да се представя за обикновен бизнесмен и защитник на интересите на народа. Той е приветлив, непретенциозен, настроен е срещу елита. В един прекрасен ден след посещение във въглищна електроцентрала и разговор с работниците, докато върви към служебния си автомобил, към него се приближи журналистка и го попита дали има офшорни компании на Карибите. Бабиш запази ледено мълчание и половин дузина бодигардове брутално отблъснаха крехката журналистка, пише в свой анализ „Дойче веле“.

Вестта за „Pandora Papers“ настигна Бабиш по време на предизборна обиколка в град Прунержов в Северозападна Чехия. Според публикуваните от разследващите журналисти документи, през 2009 г. той купува на Лазурния бряг няколко недвижими имота, включително замък, на обща стойност 15 милиона евро. Сделката е извършена с помощта на сложна финансова схема с участието на „кухи“ фирми, посредством която той формално е теглил кредит от собствените си активи. Чешката полиция започна проверка на информация по подозрение за пране на пари. Бабиш е заплашен от разследвания във Франция и САЩ по подозрение за укриване на данъци.

Срам или спасител на Чехия?

Разобличенията се появиха в неподходящо за Андрей Бабиш време: на 8 и 9 октомври в Чехия ще се проведат парламентарни избори. Досега той и водената от него партия „Действие на недоволните граждани“ (ANO) водеха в социологическите проучвания. Но сега скандалът с офшорките може да струва втория мандат на премиера, тъй като много избиратели все още не са решили, за кого да гласуват и върху тяхното решение може да повлияе фактът, че главата на правителството, който години наред апелира за прозрачност и се обявява срещу неплащането на данъци, на практика върши точно обратното.

Министър-председателят и без това се намира в центъра на вниманието на предизборната кампания. Популисткият политически стил на Андрей Бабиш и свързаните с него многобройни политически скандали разделиха страната. Едни го смятат за най-големия срам от времето на „нежната революция“ през 1989 г., а други виждат в него опитен лидер, спасител от нелегалната миграция в ЕС, която застрашава суверенитета на Чехия. Ето защо, според много политици и гласоподаватели, на карта е заложен един от най -важните парламентарни избори през последните години.

Неясен произход на милиардите

Бабиш рискува всичко на тези избори, заяви политологът Пьотър Юст пред „Дойче веле“. „В случая става въпрос не само за неговото политическо, но и лично бъдеще, по-точно за наказателно преследване и позициите му в бизнеса“, смята той.

67-годишният милиардер и основател на холдинг „Agrofert“ влезе в политиката през 2011 г., когато създаде партия ANO, чиято абревиатура в превод от чешки език означава „да“ и която се определя като „политическо движение“. През 2014 г. Бабиш стана министър на финансите, а през 2017 г. – министър-председател. Той постоянно обещава борба с корупцията, шуробаджанащината сред елита и бюрокрацията, както и повече прозрачност и ефективност. Но и до днес не е разкрил произхода на своето милиардно състояние.

Конфликт на интереси, сътрудник на специалните служби

За да избегне обвинение в конфликт на интереси, през 2017 г. Бабиш предаде управлението на концерна „Agrofert“ на тръстов фонд. Както, обаче, показаха няколко експертни проучвания, той е продължил и след това да оказва влияние върху холдинга. Вече много години не стихва скандалът около хотел „Щъркелово гнездо“. Бабиш е обвиняван, че неговата компания е получила незаконно субсидии от ЕС в размер на повече от 2 милиона евро за изграждането на център за отдих. Европейската комисия подозира Бабиш в конфликт на интереси, тъй като в качеството си на премиер е повлиял субсидиите от ЕС да бъдат предоставени на концерна „Agrofert“. Само преди няколко дни чешкият премиер бе глобен за максимално възможната сума от 10 000 евро за още един конфликт на интереси, свързан с концерна „Mafra“. В допълнение към всичко това, преди няколко години стана известно, че Бабиш е бил някога сътрудник на службата за държавна сигурност на Чехия.

Орбан помогна на Бабиш в предизборната надпревара

В опита си да спаси своето политическо бъдеще Бабиш проведе предизборна кампания, фокусирана основно върху „опасността“, която представляват мигрантите. „Няма да допуснем мюсюлманска Европа“, заяви многократно той, обвинявайки лидера на опозиционната Пиратска партия Иван Бартош, че иска да засели масово мигранти в Чехия.

Темата за мигрантите станаха и един от акцентите в предизборната кампания на Бабиш по време на посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в индустриалния Усти-над Лабем в Северна Чехия в края на септември. Докато Бабиш и Орбан твърдяха, че не водят предизборна кампания, те говореха почти изключително за миграцията – важен въпрос в партийната надпревара. Бабиш представи Орбан като приятел и защитник на Чешката република. „През 2015 г. Унгария беше единствената държава, която на практика защити границата на Шенген, като построи ограда. А тази година 77 000 нелегални мигранти пристигнаха там и ако нямаше ограда, най-краткият им път щеше да мине през Чехия до Германия, за да получават там социални помощи“, каза той на пресконференция, на която не бяха допуснати представители на някои големи чуждестранни медии, включително германския канал ARD и френския вестник Le Monde.

Възможна коалиция с десни екстремисти

Според последните социологически проучвания от 24 до 27% от избирателите възнамеряват да гласуват за Бабиш и ANO. В същото време преднината на управляващата партия пред двата опозиционни блока е минимално и все повече намалява – дясноцентристката коалиция „Spolu“ печели около 23%, а либералната Пиратска партия – около 21%. И двата блока изключват възможността за сътрудничество с ANO след изборите. Така Бабиш ще може да създаде правителство само с две партии, които имат шанс да преодолеят петпроцентната бариера: крайнодясната партия „Свобода и пряка демокрация“ (СПД) и комунистите.

СПД призовава за референдум за напускане на ЕС, а левите комунисти имат много дяснонационалистически позиции. Бабиш е готов на коалиция и с двете партии, а президентът на страната Милош Земан, който е социалдемократ, отдавна подкрепя идеята за сформиране на правителство, в което да влизат ANO, СПД и комунистите. Чешките опозиционни политици са в ужас пред такава перспектива.

„Не преувеличавам: на тези избори на карта е заложено всичко. Става въпрос и за западната ориентация на тази държава“, каза Петър Фиала – лидер на опозиционния съюз „Spolu“.

Очерняне от чужбина

Бабиш най-вероятно няма да допусне референдум за излизане от ЕС, каза политическият анализатор Пьотр Юст. Но той допуска, че в случай на правителство на АNО, СДП и комунистите, „е напълно възможно да се демонтират елементите на демокрацията по полски и унгарски модел“.

Междувременно, когато стана известно за офшорния бизнес на Андрей Бабиш, той използва любимата реторическа техника на Орбан: всичко това е клевета от чужбина, за да повлияе на резултатите от изборите в Чехия. Самият Бабиш, според собствените му уверения, „никога не е правил нищо незаконно или неправилно“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here