Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ (ДПС)

Ще има ли България редовно правителство? Този въпрос си задават и депутати, и граждани. Вчера проф. Николай Габровски представи своя проектокабинет. Сега на ход са народните представители, които трябва да го гласуват.

По тази тема днес ще се проведе заседание на Централното оперативно бюро на ДПС. На него партийната структура ще обсъди и реши дали да даде подкрепата си за кабинета, предложен от проф. Габровски с първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС.

В края на миналата седмица председателят на партията Мустафа Карадайъ написа във фейсбук-профила си, че „Всякакви мнения на партии и партийци до решението на ЦОБ на ДПС са откровени лъжи и манипулации с оглед собственото им оцеляване“.

По време на срещата си с проф. Габровски миналата седмица от ДПС съобщиха, че са намерили общи приоритети с кандидата за премиер, но не коментираха категорично дали ще го подкрепят. „Още на срещата с проф. Габровски ясно и категорично заявихме:

подкрепата на ДПС зависи от приоритетите

на проектокабинета, от програмата, която той ще предложи и от персоналния състав“, съобщи тогава Карадайъ.

От ГЕРБ пък броят за сигурни гласовете от ДПС.

„Умни и успешни хора, на които трудно можеш да кажеш този не става. Нека да оставим нашите колеги специално от БСП и „Демократична България“ да преценяват в следващите часове искат ли да постъпят отговорно или ще продължават да са заложници на „Продължаваме Промяната“, ДПС са казали, че ще подкрепят правителството на проф. Габровски“, каза Радомир Чолаков преди ден.

Депутатът от БСП Кристият Вигенин направи прогноза и прости сметки за предстоящия вот. При гласуването на кабинета на проф. Габровски броят на присъстващите депутати в залата ще бъде решаващ, тъй като не се изисква квалифицирано мнозинство. ДПС и

„Български възход“ дават индикации за подкрепа.

Трите партии заедно имат 115 депутати. Ако 11 народни представители отсъстват, то тези 115 ще могат да направят правителство. Това заяви Вигенин.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук