Учени откриха в кримската пещера Таврида останки от 20 вида древни бозайници и шест вида птици, заяви изследовател в Зоологическия музей на името на „М. И. Глопенко“ от Кримския федерален университет Дмитрий Старцев“. Според неговите сведения учените работят върху материали, добити в първите месеци след откриването на пещерата миналата година. Систематично разкопки все още не са извършвани поради изграждането на федерална магистрала в тази област.

Събраните кости досега са около 200 килограма, от около 750 различни животински индивида.

„Сред откритията е гигантски щраус, слон, камила – един и половина пъти по-висока от съвременните, като и еласмотерий – огромен носорог с висок рог на челото. Този носорог е почти с размер на слон. Достига 2,5 метра височина, дълъг е 5 метра и тежи 4 до 5 тона“, заяви пред журналисти Старцев.

Еласмотерий – реконструкция

По неговите думи по различно време, а може би и едновременно, пещерата е била бърлога на хищници, които са изяли тези животни – саблезъби тигри, древни кучета и мечки. Натрупването на останки свидетелства за тяхната дейност.

„Повечето от костите са нагризани, надраскани, няма цели скелети, всички са хранителни отпадъци“, казва Старцев.

Учените предполагат, че възрастта на останките е около 1,5-2 милиона години.

„Най-древните открития на пещерната фауна, които досега са били забелязани на територията на Руската федерация, не са по-стари от 600 000 години, а тук имаме около три пъти по-голяма възраст. Пещерата е формирана преди 5-7 милиона години“, казва ученият.

Карстовата кухина – пещера с дължина повече от километър, е открита в Белогорския район на Крим близо до село Зуя по време на строителството на Тавридската магистрала. Спелеолозите открили в пещерата останките от древни хищници и други животни.

В пещерата бяха организирани сложни експедиции, в които участваха специалисти от различни области – спелеолози, палеонтолози, археолози, палеоботаници и специалисти по радиоизотопно датиране.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук