ДСБ, ВМРО

На 17-ата си Национална конференция партия „Демократи за силна България“ избира ново ръководство.

Кандидатите за председател на формацията са двама – сегашният лидер Атанас Атанасов и заместник-председателят Цецка Вачкова.

Мандатът на Атанасов изтече в средата на миналата година. Той заяви, че ще насрочи форум за избор на ново ръководство, след като пое отговорност за слабите изборни резултати на „Демократична България“, от която ДСБ е част.

Над 500 делегати от ДСБ присъстват на Националната конференция, която се провежда в НДК. В поздравителен адрес към партията премиерът Кирил Петков призова партньорите си в управлението да продължат заедно. И да премахнат корупционния модел, работил досега, казва премиерът.

Лидерът Атанас Атанасов представи доклада си пред делегатите за свършеното до момента.

„Ще се боря за доверието на актива на партията, защото смятам, че трябва да бъдем устойчиви и да продължим това, което успяхме да направим – тоест, с периода на моя мандат от извънпарламентарна политическа сила 2017 година сега „Демократи за силна България“ има евродепутат, солидно представителство в местната власт и е част от управлението на страната през своето представителство в парламента“, обеща и отчете Атанас Атанасов преди конференцията.

Той каза още, че не го притеснява другата кандидатура за лидерското място:

„Не бива да се притесняваме от конкуренция изобщо, защото е хубаво да има състезание в крайна сметка. Но, по-важното е, за нас от ДСБ, да укрепваме и развиваме нашето обединение „Демократична България“, защото то даде резултат.“

Конкурентът на Атанасов за лидер на партията Цецка Бачкова отбеляза преди началото на форума, че ДСБ се нуждае от нови лица. Тя ще работи за укрепването на дясната коалиция „Демократична България“ и за по-активно участие на партията в управлението:

„Ще работя, естествено, за това „Демократична България“ и в частност „Демократи за силна България“ да сме максимално полезни на това управление. И да излезем един ден, надявам след пълния мандат на това управление, с ясни резултати какво сме свършили. Ще работя за това да сме по-активни в отстояването на десните политики…

Трябва да сме изключително активни политически, защото дясното е в един процес на преструктуриране и ДСБ би следвало да отстояваме това място. Именно това ме мотивира и да се кандидатирам“, каза Бачкова.

Евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев, който се отказа от надпреварата, не присъства на форума, но в писмо, изпратено до делегатите, заявява, че никога не е бил част от лагер или пък от отбор в ДСБ и това е основната причина да не се кандидатира.

ВМРО на извънреден конгрес

ВМРО избира днес ново ръководство на партията на извънреден конгрес, който бе е свикан заради незадоволителните резултати на последните парламентарни избори.

След като през ноември миналата година за трети пореден път ВМРО остана извън парламента, оставка подаде цялото ръководство на партията.

В началото на февруари лидерът ѝ Красимир Каракачанов обяви, че е настъпило времето за по-сериозно ангажиране на по-младото поколение във ВМРО, което е натрупало политически и административен опит в законодателната и в изпълнителната власт, за да върне организацията там, където и е мястото. А именно в институциите, които разполагат със законовия механизъм да обличат каузите в реална държавна политика.

Без да излиза в политическа пенсия, той предложи начело на формацията да застанат трима съпредседатели – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, както и намаляване на Организационния съвет и Изпълнителния комитет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук