Бившият словашки специален прокурор бе осъден на 14 години затвор за корупция. Присъдата  не е окончателна и Ковачик  обяви, че ще я обжалва.

Душан Ковачик беше арестуван през октомври миналата година. Той взимал подкупи в замяна на подпомагане на членове на мафиотски организации да избегнат затвора. Присъдата не е окончателна и Ковачик вече я обжалва.

Анализатори и граждански организации обаче са категорични, че Ковачик е скалъпвал процеси по фалшиви доказателства и съмнителни свидетелски показания.

В мотивите си съдия Памела Залеска заяви, че при определяне на наказанието е взела предвид факта, че пред съда застава бивш спецпрокурор, който би трябвало първи да се бори с престъпниците.

„Няма по-голям виновник“, каза тя.

Според медиите в Словакия решението е повратна точка, защото никога в историята на страната такъв високопоставен служител не е осъждан ефективно.

Ковачик заемаше висшия пост от 2004 г. и беше арестуван малко преди края на третия си мандат като част от чистката на съдебната система. Настоящата управляваща коалиция от четири партии с премиер Едуард Хегер бе обещала на избирателите да премахнат корупцията и започнаха масови арести на полицаи, прокурори и съдии.

В медиите все по-често се говори за „война на полицаите“.

„Старата мафия“ не трябва просто да бъде заменена с нова, трябва да се извърши чистка в съответствие със закона“, заявяват от популистката дясна партия на Борис Колар „Ние сме семейство“, която е част от управляващата коалиция и посочват, че оставането им в кабинета не е сигурно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук