Единадесет души са загинали при пожар, обхванал два кораба, плаващи под танзанийски флаг в Керченския пролив.

Първоначално Алексей Кравченко, говорителят на руската агенция за морски и речен транспорт каза, че жертвите са девет. Но по-късно пред ТАСС неназован източник уточни числото на загиналите на 10.

Единият от бедстващите кораби е танкерът „Канди“ със 17-членен екипаж от Турция и Индия, превозващ газ. Пожарът е започнал след експлозия на него, която е подпалила другия съд – „Маестро“ с 14 моряци на борда.

Еколози предупредиха, че има опасност от изтичане на гориво в Керченския пролив, което може да доведе до тежки последствия за флората и фауната в района.

Инцидентът е станал около 18.00 часа московско време /17.00 часа българско/ на 16 морски мили от бреговете на Краснодар в Керченския пролив.

Два спасителни буксирни кораба от руския Черноморски флот са се отправили към района на Керченския пролив, за да окажат помощ на двата горящи плавателни съда. Към мястото пътуват „Николай Муру“ и „СБ-739“, съобщиха руските власти за ИТАР-ТАСС.

Руските спасители се опитват да извадят моряците, скочили през борда след експлозията. По последни данни, намерени са телата на 11 моряци. Други 12 са спасени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!