протест
Протест "Правосъдие без каскет" в 84-ия ден на недоволството

Третото издание на инициативата „Правосъдие без каскет“ се провежда пред сградата на Съдебната палата в София. Редовният протест в Триъгълника на властта също започна да се събира около 19 часа. Двата протеста се сляха по-късно на жълтите павета в един.

Протест пред Съдебната палата

„Да изчистим правосъдието, а то ще изчисти всичко останало“ – с това послание, организаторите призоваха днес хората пред Съдебната палата.

„ДПС заявиха, че не искат оставката на главния прокурор, а ГЕРБ не говори по тази тема. Ние искаме да премахнем каскета от прокуратурата и ще бъдем всяка сряда пред Съдебната палата, докато това се случи“, прозоваха още от „Правосъдие за всеки”.

Тази вечер хората, събрали се на протеста, обсъждат доклада на Европейската комисия за върховенството на правото за България.

Правосъдие без каскет – 3 с обсъждане доклада за върховенството на правото за България

Gepostet von Инициатива "Правосъдие за всеки" am Mittwoch, 30. September 2020

„Докладът на Брюксел е различен от този от миналата година, доста по-конкретен е. Дипломатическият език присъства, но той е намален. Особено силни са критиките към ВСС и политическата му зависимост, разбира се, такива не липсват и спрямо главния прокурор и прокуратурата въобще. Маркирано е, че има някаква тенденция за реформи, но като резултати няма такива и фактът, че статистиката тя въобще не е в полза нито на прокуратурата на разследващите органи, нито пък може да се видят някакви реални резултати от тази така наречена „реформа”, която толкова се прокламира тук“, коментира пред журналисти Петромир Кънчев от инициативата.

Колкото до това какъв ефект се очаква политически от този доклад, той посочи, че се е видяло, че докладите колкото и ЕК и парламента да казват, че те са вид натиск, до този момент не са оказали някакво движение в някаква посока.

„Определено това е натиск върху Борисов и българския парламент за несвършената от тях работа, но истината е, че ние българите трябва да си свършим работата, хората, които са тук, които посещават този и другия протест, от нас зависи нещо да се случи. Но това е оценка и тя не е висока оценка“, допълни той.

Докладът – основна тема и на втория протест

 

„Стъпка по стъпка, ден подир ден, ние променяме и накрая ще имаме правова държава и най-накрая ще получим честни избори без Борисов, без Цветанов, ще имат възможност и българите в чужбина да гласуват“ – това заяви адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио” по време на 84-я ден на антиправителствен протест в столицата.

Протестът в т.нар. „триъгълник на властта” протече спокойно. Хората са категорични, че и в студ, и в пек, и денем, и нощем ще са на площада, докато не получат оставката на Бойко Борисов, оставката на цялото правителство, оставката на главния прокурор Иван Гешев и незабавното провеждане на предсрочни честни избори.

Основна тема тази вечер бе докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите членки на Европейския съюз. Проф. Венцислав Минеков го определи като здрав шамар от Брюксел.

„Отворихме, скъпи приятели, и другото око на Европа. В събота ще им отпушим и ушите“, заяви проф. Минеков.

„Постигнахме още нещо нечувано досега – постигнахме институционална подкрепа в лицето на президента, подкрепа от европейски институции, от отделни евродепутати“, подчерта адвокат Хаджигенов.

„В понеделник ще прочетем още ужасяващи неща – неща, които ще впечатлят дълго време глухите европейци. Най-положително на доклада е споменаването на нашия протест. Заради протеста отворихме очите на света. Благодаря ви и им пожелайте оставка“, заключи проф. Велислав Минеков.

Минчо Спасов съобщи телефонния номер на Бойко Борисов и призова присъстващите на площада да запишат номера и ги посъветва всеки път, когато решат да използват метрото да му се обаждат и да го питат дали може, по заръка на г-жа Караянчева.

„Моля ви, да бъдем възпитани, да не бъдем като тях“, призова Спасов протестиращите.

Спасов съобщи, че Георги Софкин е бил викан в НСБОП, в отдел „Тежки престъпления и убийства” на разпит, защото пуснал обидни думи – от сорта „че ще му счупи главата“, на телефонния номер на премиера.

„Така че скъпи приятели, когато се обаждате и изпращате sms-и на този телефон, бъдете учтиви, важното е да не спира да звъни. Аз съм сигурен, че ще си го смени скоро“, каза още Минчо Спасов.

Той приветства и позицията на Съюза на съдиите в България, които разпространиха по-рано декларация към ВСС с искане за оценка на публично известни факти относно дейността на главния прокурор и за обмисляне на решение за започване на процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

„Оставката на Борисов и Гешев ще изтрие поне част от срама върху Република България“, заключи Минчо Спасов.

Около 21 часа започна традиционното шествие към Орлов мост, а протестиращите си обещаха да се видят отново утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!