По-рано днес два многоцелеви изтребителя бомбардировача „Су-34“ при изпълнение на учебно-тренировъчни полети се сблъскаха във въздуха над Японско море на 35 км от брега. По предварителни данни екипажите и на двата самолета (четирима души) са успели да се катапултират. В издирвателно-спасителната операция при тежки метеорологични условия участват бойни кораби и авиация, както и граждански плавателни съдове.

Следственият комитет на Русия е определил причината за катастрофата като „нарушение на правилата за полети и подготовката за тях“. Източник от министерството на отбраната каза, че се разглежда версията за пилотска грешка.

Спасен е само един от летците на двата руски изтребителя „Су-34“, а информацията за втори спасен не се потвърждава. Това съобщи Министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС.

Спасеният щурман на единия от двата „Су-34“, сблъскали се във въздуха над Японско море, е евакуиран с медицински самолет „Ан-26“ към Хабаровск. Състоянието му е удовлетворително и няма заплаха за живота му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!