Властите в Москва съобщиха, че силите за сигурност са убили двама мъже, обвинени в съпричастност към терористичната групировка „Ислямска държава”.

Националният антитерористичен кометите съобщи, че заподозрените са убити при престрелка в южния регион Ставропол.

Властите смятат, че двамата са подготвяли серия от „терористични нападения”.

На 19 април, руските власти разпространиха видео от ликвидирането на други двама души от една средноазиатска бивша съветска република, които се готвели да извършат терористични актове в Русия.

На 11 април председателят на Националния антитерористичен комитет на Русия и директор на ФСС Александър Бортников съобщи, че само през изминалата година в Русия са били предотвратени 16 терористични града в девет големи града – Москва, Санкт Петербург, Красноярск, Екатеринбург, Тула, Уфа, Сочи, Новосибирск и Нижни Новгород.

Нерядко участници в неутрализираните групи били граждани на страни от Общността на независимите държави, пристигнали в Русия с потоците от трудови мигранти. Били са ликвидирани 46 клетки на международни терористични организации. Анализът сочи, че основното ядро на терористичните групи са граждани на страни от ОНД, преминали подготовка и участвали в бойни действия в Сирия и Ирак.

След пристигането си в Русия тези мигранти започвали да вербуват за своите цели хора от имигрантските среди с цел да ги използват като извършители на атентати в руските региони, посочи Бортников.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук