министри, парламент

Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министрите Кирил Ананиев, Румен Порожанов, Емил Караниколов, Петя Аврамова и Бисер Петков ще участват в петъчния парламентарен контрол.

Първи на трибуната ще се качи зам. министър-председателят Томислав Дончев, към когото има зададен само един въпрос, свързан с изпълнението на разпоредбите от подзаконовата нормативна база в областта на електронното управление и електронния обмен на документи в администрацията.

След него ще отговаря Екатерина Захариева. Тя ще разясни работата на Българо-македонската мултидисциплинарна комисия по историческите въпроси, както и за една от официалните позиции на ръководеното от нея министерство.

Здравният министър Кирил Ананиев ще трябва да внесе яснота за работата на „Фонда за лечението на деца“ и за възможностите на страната ни за осигуряване на спешна медицинска помощ.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова ще отговаря на депутатско питане относно политиката на правителството за строителството, реконструкцията, рехабилитацията и стопанисването на републиканските пътища – ІІІ клас. Аврамова трябва да отговори и на още един въпрос – за готовността на Агенция „Пътна инфраструктура“ и фирмите, извършващи дейността по зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа във връзка предстоящия зимен сезон.

Най-много въпроси са отправени към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той ще трябва да обяснява как се развива сектор „Свиневъдство“ в България, какво е финансовото състояние на Селскостопанска академия, има ли проблеми при доставките на мляко в училища в гр. София, както и за проблеми при изпълнението на договори, сключени от ДФ „Земеделие“ с доставчици по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

Земеделският министър трябва да обясни и какви са предприетите спешни мерки за решаване на проблем със запушен дренажен канал в гр. Койнаре, община Червен бряг, довел до наводняване на домовете на живущите в кв. „Вапцаров“

Два от депутатските въпроси са адресирани до министъра на икономиката Емил Караниколов. Първият е свързан със стопанисването и управлението на „София Тех парк“ АД, а вторият – с отчетените рекордно ниски нива на чуждестранни инвестиции в България.

Само един въпрос е отправен към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и той е свързан с възможностите за трудова и социална интеграция на хората, страдащи от деменция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!