Двоен аршин - Иванчева

Служител на „Гранична полиция“ бе задържан вчера с подкуп от 2000 лева, съобщи МВР. Акцията, в която са участвали екипи на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и която е под ръководството на Софийската градска прокуратура, е планирана по сигнал.

От МВР информираха още, че служителят е от администрацията на „Гранична полиция“ и по случая вече има образувано досъдебно производство. Мъжът е задържан малко, след като е излязъл от работното си място, близо до бул. „Мария Луиза“.

За задържания с подкуп граничен полицай днес служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че поисканият подкуп е свързан с обществена поръчка за снабдяване с GPS на гранични кучета.

Задържаният е началник сектор, работи по тази поръчка и е искал да му бъде платено, за да се постигне определен резултат – да спечели поръчката, каза вътрешният министър.

„Работим от няколко седмици по този случай с отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР. Получихме необходимото съдействие и от страна на прокуратурата. Мисля, че достатъчно прецизно и категорично са извършени следствените действия, за да бъде установена вината му“, добави той.

В информацията, дадена от МВР и прокуратурата обаче липсва име. И това не се случва за първи път, а за пореден – пореден служител на органите на реда е задържан за съмнения за корупция, задържането му е съобщено, но самоличността му остава тайна.

Не такъв беше случаят с вече осъдената и намираща се в затвора бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместникът ѝ Биляна Петрова, които бяха задържани по изключително публичен начин на едно от най-натоварените столични кръстовища в центъра на града, устата на Иванчева беше запушена пред очите на граждани и обективите на медии от служител на реда, журналистите бяха допуснати да снимат отвеждането им, а след това двете жени бяха разхождани с пранги на краката и показвани на медиите оковани.

Сравнявайки публичното унижение, на което бяха подложени Иванчева и Петрова и фактът, че не са първи път името на корумпиран служител на МВР дори не се споменава в информациите за него, камо ли се показва лицето му, показва двойният аршин на прокуратурата.

И това не е внушение, а факт. Ако погледнем в съвсем близкото минало ще се сетим за случая от средата на октомври, когато полицай от 8-о РПУ в София предизвика катастрофа в столичния квартал „Дружба“.

Служителят на МВР бе самокатастрофирал. Пристигналият на място екип на полицията му направил тест за наркотици, който е положителен за амфетамин. Служителят е отказал тест за алкохол и е образувано разследване. По-късно прокуратурата обяви, че полицаят В.В. е привлечен към наказателна отговорност.

Кой е В.В. така и не разбрахме, както и не разбираме кой полицай е взел 2000 лева подкуп, камо ли видяхме лицата им. Иванчева и Петрова обаче бяха разхождани оковани, а презумпцията им за невиновност бе крайно потъпкана. Това, дами и господа, е двоен аршин.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук