Ангел Джамбазки не е служил в армията
на снимката: Евродепутатът Ангел Джамбазки

Оказа се, че евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки не е служил в казармата, но това не му пречи за пореден път да защити позицията на ВМРО за връщане на наборната служба. Джамбазки обясни пред бТВ, че е учил висше юридическо образование „близо 10 години, 8, ако не се лъжа“ и не е прекъсвал следването, за да отиде войник.

След като водещата вметна, че от биографията му излиза, че е учил 12 години право – от 1998 до 2010 година – той уточни, че тя бърка „семестриалното завършване с полагането на държавния теоретико-практичен изпит“. За де се освободи от служба Джамбазки е продставял бележки, че е студент. Той се оправда, че не е прекъснал, за да изпълни дълга си пред родината, защото „право трудно се завършва, ако си прекъснал веднъж“.

Въпреки че представите му за наборната служба се оказаха формирани единствено по разкази на очевидци, евродепутатът защити връщането й с два аргумента: „на първо място по геополитически причини“, а на второ – „защото през наборната военна служба младите мъже и жени, които са отслужили, придобиват навици, които са полезни в обществото и за тях самите и изграждат ценности“. Според него все повече държави се връщат към задължителната наборна военна служба.

Зам.-председателят на ВМРО коментира и последните политически перипетии у нас.

„Ще подкрепим ГЕРБ, ако те подкрепят нашите искания за конституционни промени. Няма как да се подпише празен чек“, заяви той пред БТВ по повод предложенията на премиера за свикване на ВНС и промяна в конституцията.

ВМРО също представи свои идеи за промяна в основния закон.

„Малко не разбирам радетелите за съдебна реформа, това е тяхна единствена кауза от доста години, те настояват това да се случи през Велико народно събрание, а в момента, в който им се предлага, казват – няма нужда, ние искаме нещо друго“, отбеляза евродепутатът.

По думите му от ВМРО настояват за задължително гласуване и избирателен образователен ценз. Според него няма никаква дискриминация в това да си грамотен, когато избираш.

Джамбазки подчерта, че към България нама изискване да признае еднополовите бракове:

„Еднополовите бракове, сключени в чужбина няма да имат никаква тежест, това не е съотносимо в България. Европейското законодателство не ни кара задължително да признаем еднополовите бракове“, заяви той.

По думите му ВМРО иска държавата да насърчава „образованото родителство“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!