Джеймс Матис
На снимката: Джеймс Матис, секретар по отбраната

Американският секретар по отбраната Джеймс Матис приветства усилията на Македония и Гърция за постигане на споразумението от Преспа, който ще позволи прилагането на ключови реформи в процеса на приемането в НАТО и ЕС, ще засили сигурността и икономическото развитие на Македония.

„Предстоящият референдум е най-важният в историята на нацията ви. Гражданите трябва да упражнят демократичното си право да гласуват на референдума, който е исторически за по-нататъшния напредък на Македония по пътя на интегрирането на страната в НАТО и ЕС. Имате подкрепата на САЩ за това“, заяви Матис  на съвместна пресконференция с министър-председателя на страната Зоран Заев и министър на отбраната Радмила Шекеринска, съобщава МИА – Приветствам ви за неуморните си усилия да постигнете историческата сделка от Преспа с Гърция. Знаем, че това изисква търпелива дипломация. Компромисите и за двете страни винаги са трудни.“

Казаното от ръководителя на Пентагона напомни силно на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че с присъединяването си към НАТО, Македония ще получи равно място в успешния военен алианс заедно с 29 други държави-членки, които, като посочи Матис, „се задължават да предпазват вас и вашата сигурност „.

„Членството носи засилена безопасност, както и засилено икономическо развитие“, каза американският секретар по отбраната и посочи примера на Черна гора, където чуждестранните инвестиции са се удвоили след приемането ѝ в НАТО.

Гостът подчерта, че Алиансът се ангажира да запази териториалната цялост, свободата и демокрацията.

„Ние сме готови да ви приветстваме като 30-и член на НАТО“, каза Джеймс Матис.

Той обяви, че днес ще се срещне с президента на страната Георге Иванов, с който ще продължим преговорите за светлото бъдеще, което предстои на страната.

Министър-председателят Заев подчерта, че това е още един празничен ден за Македония поради посещение на висш американски служител. Той подчерта, че Матис идва в изключително важен момент, когато гражданите на Република Македония се готвят да дадат своя глас за приемане на споразумението с Гърция, а с това и за „нашето членство в НАТО и ЕС“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук