Джеймс Матис
На снимката: Джеймс Матис, секретар по отбраната

Офанзивните операции срещу терористичната групировка “Ислямска държава” в Сирия са навлезли в последен етап. Това обяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис.

Той очаква фокусът да се премести към запазване на завладените територии вместо към въоръжаването на сирийските кюрдски бойци.

На този етап обаче няма решение за спиране на оръжейните трансфери към бойците от Силите за защита на народа – въоръжените отряди на партията Сирийски демократичен съюз.

„ Ако Силите за защита на народа са вече въоръжени и коалицията е прекратила настъпателните действия, тогава очевидно няма нужда ги въоръжаваме. Трябва да гарантираме сигурността с полицейски сили. Това са местни сили, които ще съблюдават да не се върнат обратно бойци на ИДИЛ”, каза Матис.

Миналата седмица, президентът на САЩ Доналд Тръмп уведоми своя турски колега Реджеп Ергодан в телефонен разговор, че Вашингтон само осигурява военна подкрепа на партньорите си в Сирия.

Турското президентство обяви, че САЩ вече няма да снабдяват с оръжия кюрдите в Сирия.

До този момент, Пентагонът не е отишъл по-далеч от това да каже, че разглежда „корекции” в доставката на оръжия за сирийските кюрдски сили, които Анкара смята за заплаха.

Попитан дали това в случая означава, че САЩ ще спрат да въоръжават Сирийските кюрди, Матис отговори:

„Да, ние се придържаме стриктно към обявените от президента Тръмп линии на развитие в Сирия”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук