Джеймс О’Брайън
На снимката: Джеймс О’Брайън

Санкциите по „Магнитски“ са индивидуални и от тях може да страда само имиджът на определени лица, но не и на българските граждани. Това подчерта ръководителят на Кометата по санкциите към Държавния департамент Джеймс О´Брайън.

„Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят институциите в България. Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в страната и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах“, заяви Джеймс О´Брайън пред БНР по повод на новата порция санкционирани по „Магнитски“.

По думите му санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа. И нейното сътрудничество със световните компании и при диверсификацията на енергийните източници.

„Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е да се види, че България ще бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, защото това е от решаващо значение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика занапред, коментира той.

Ръководителят на Комитета по санкциите обясни, че със санкциите САЩ казват, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват нашата финансова система, т.е. финансова система или банка, базирана на долари, и не могат да влизат на територията на Америка.

„Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това, на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и или да посещават страната ни. Същото важи и за Обединеното кралство. Ако дадено лице смята, че сме сгрешили, то трябва да дойде и да оспори решението ни в нашите съдилища“, посочи той.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук