Джеймс О‘Брайън
На снимката: Джеймс О‘Брайън

„Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си“. Това каза вчера в интервю Джеймс О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ по повод новите санкции срещу петима български граждани по закона „Магнитски“.

„Според мен, тук въпросът е дали сме работили прибързано, или в полза на някоя конкретна сила. И отговорът е абсолютно не. Опитахме да стане много ясно, че това се основава на доказателства, че се надяваме с резултата да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изискани от Европейския съюз“, коментира той е ефира на NOVA.

„Смисълът, който влагаме е, че корупцията и особено установената от нас корупция в сектора енергетика, подкупите в съдебната система, неща от този род, са недопустими. Решението не е да се говори само за тези или онези лица. Решението е да се поправи системата. Да, това ни се ще да се случи занапред“, добави Джеймс О‘Брайън.

По думите му разследванията срещу лицата, включени в списъка, са „много истински“, направени от екипи в различни министерства.

На 10 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции върху нови петима български граждани – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България, се казва в прессъобщение на финансовото ведомство. В същия ден Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, също заради корупция.

Съобщението обаче не говори абстрактно, а в конкретика. Пряко се казва, че като министър на енергетиката Румен Овчаров е ощетявал държавата в полза на руски интереси, приемайки подкупи; че обвиненият в шпионаж Николай Малинова е подкупил български съдия, за да пътува за среща с Путин в Русия; че Владислав Горанов от ГЕРБ е манипулирал законодателството на страната ни като министър на финансите в полза на български хазартни олигарси, като се казва, че Горанов има връзки с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Горанов е помогнал страната ни да загуби близо 600 млн. лева, казват от OFAC. Вижте още. 

„Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще да видим тя да изпълни този план за реформи. Наистина съм окуражен от стъпките, които България предприе неотдавна за диверсифициране на енергийния сектор и от политическите решения, които взе. Така че Съединените щати помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата, както при едно реално следствие, с радост ще ги защитим по съответните канали, но основното, което се опитваме да правим, е да видим как България продължава напред в посоката, която народът на България желае“, каза още Джеймс О‘Брайън.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук