На снимката: Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън подписа указ за преглед на някои правителствени документи, свързани с атентатите от 11 септември 2001 г., с цел евентуалната им декласификация, съобщи пресслужбата на Белия дом.

Декретът идва 20 години след терористичните атаки в Ню Йорк като изпълнение на едно от предизборните обещания на 46-ия държавен глава на САЩ.

„Информацията, събрана и натрупана по време на разследването на терористичните атаки от 11 септември от правителството на САЩ, сега трябва да бъде разкрита, освен ако няма по-сериозни причини, които да говорят в полза на обратното“, се казва в указа на Байдън.

Текстът изброява документите, които трябва да бъдат прегледани. След приключване правосъдният министър Мерик Гарланд, който е и главен прокурор на Съединените щати, трябва да представи доклад на президента след консултация с ръководителите на други отдели. Документите, които ще бъдат разсекретени, трябва да бъдат публично огласени в рамките на следващите шест месеца.

Темата е чувствителна за роднините на хилядите загинали при атентатите. Именно те поискаха декласификация на документите и дори призоваха Байдън да не идва на възпоменателната церемония другата събота, ако не спази обещанието си. Семействата на жертвите смятат, че саудитски официални лица имат връзка с нападенията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!