Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън - премиер на Великобритания

Борис Джонсън призова депутатите от консерваторите да подкрепят плана му да отмени част от споразумението за Брекзит, съобщава Би Би Си.

Във видеоконферентна връзка вчера с около 250 от торите британският премиер каза, че партията не трябва да се връща към „мизерните кавги“ над Европа.

ЕС предупреди Обединеното кралство, че го грозят  съдебни искове, ако до края на месеца не се откаже от някои противоречиви части от Законопроекта за вътрешния пазар.

А депутат от торите предложи изменение на законопроекта, което би засегнало търговията между Великобритания и Северна Ирландия.

Междувременно Европейският парламент заплаши, че ще развали всяка търговска сделка между Обединеното кралство и ЕС, ако законопроектът стане закон на Обединеното кралство.

Двете страни имат по-малко от пет седмици, за да постигнат сделка преди крайния срок 15 октомври, поставен от Джонсън. След тази дата той заплаши да си тръгне, ако няма резултат, припомня Би Би Си.

Неформалните разговори трябва да бъдат възобновени в понеделник. Следващият официален кръг от преговори, девети поред от март досега, започва в Брюксел на 28 септември.

„Ябълката на раздора“ остава границата между Ирландия и Северна Ирландия

Законопроектът за вътрешния пазар, който ще бъде официално обсъден в Камарата на общините за първи път в понеделник, се отнася до Северноирландския протокол – частта от Споразумението за оттегляне на Брекзит, предназначена да предотврати връщането на твърда граница между  Ирландия и Северна Ирландия.

Ако стане закон, той ще даде на британските министри правомощия да променят или „не прилагат“ правила, свързани с движението на стоки между Великобритания и Северна Ирландия. Те ще влязат в сила от 1 януари, ако Обединеното кралство и ЕС не сключат търговска сделка.

ЕС казва, че планираните промени трябва да бъдат премахнати или рискуват да застрашат търговските преговори между Обединеното кралство и ЕС.

Но правителството отхвърли това искане с аргумента, че мерките в законопроекта са необходими за защита на целостта на Великобритания и мирния процес в Северна Ирландия

Във видеоразговора си с депутатите вчера Джонсън  призова за „огромна подкрепа“ за законопроекта, описвайки го като „абсолютно жизненоважен“, за да „попречи на чуждестранен или международен орган да има властта да разбие страната „.

Според Джонсън все още има  „добър шанс“ Великобритания и ЕС да сключат сделка до средата на октомври, подобна на тази, договорена по-рано между ЕС и Канада – която се отърва от повечето мита върху стоките.

„Сериозно недоразумение“

В колона в Daily Telegraph г-н Джонсън защити плановете на правителството да отмени части от Споразумението за оттегляне.

Той обвини ЕС, че е приел „екстремно“ тълкуване на Протокола от Северна Ирландия, за да наложи „пълна търговска граница надолу по Ирландско море“, която може да спре транспортирането на храни от Великобритания до Северна Ирландия.

Премиерът каза, че е станало ясно, че може да има „сериозно недоразумение“ между Обединеното кралство и ЕС по отношение на Споразумението за оттегляне.

Приблизително по същото време, когато министър-председателят говори, Европейският парламент обяви, че „при никакви обстоятелства няма да ратифицира“ всяка търговска сделка, постигната между Обединеното кралство и ЕС, ако „властите в Обединеното кралство нарушат или заплашат да нарушат“ Споразумението за оттегляне.

Секретарят на Северна Ирландия Брандън Луис призна, че части от законопроекта, които противоречат на договора, подписан от Великобритания и ЕС, биха „нарушили международното право по много специфичен и ограничен начин“.

В Консервативната партия има безпокойство по този въпрос, като бившите лидери Тереза ​​Мей, лорд Хауърд и сър Джон Мейджър призовават г-н Джонсън да размисли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук