Борис Джонсън
Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън претърпя четири поражения в Камарата на общините в рамките на 24 часа след подновяването на работата на депутатите. Законодателите гласуваха за законопроекта за блокиране на Брекзит без сделка, а след това не подкрепиха искането на премиера за предсрочни общи избори.

Депутатите гласуваха установяване на контрол върху дневния ред в парламента, което им позволи да внесат проектозакона за блокиране на Брекзит без сделка. Вчера на второ и трето четене те одобриха проектозакона, а това означава, че сега той отива за обсъждане и гласуване в Камарата на лордовете.

След гласуването Джонсън заяви: „Сега страната трябва да реши сега дали лидерът на опозицията или аз ще отиде в Брюксел за преговорите на 17 октомври. Всеки знае, че ако лидерът на опозицията иде там като премиер, той ще моли за отлагане, ще приеме каквото Брюксел поиска и тогава колебанията и отлаганията ще продължат още години наред“.

Премиерът бе обявил, че ако загуби вота ще внесе процедура за свикване на извънредни общи избори и той го стори. За одобрението на тази мярка обаче му бе нужна покрепата на две трети от депутатите. Въпреки че „за“ избори гласуваха 296 депутати, а „против“ 56, останалите се въздържаха и той не получи необходимите гласове. Нужни му бяха 434 гласа.

Веднага след обявяването на резултатите Борис Джонсън заяви, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ще остане в историята като единствения лидер на опозиция, отказал покана за избори, и това е защото той не смята, че ще ги спечели.

Независимо от реториката обаче е ясно, че Джонсън преживя най-тежките си два дни, откакто стана премиер. Опозицията, която твърди, че желае избори и не се страхува от тях, реши да следва набелязаната линия първо законопроектът да стане закон и да се гарантира Брекзит без сделка, и едва след това са се ходи на общи избори.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук