Борис Джонсън
Борис Джонсън може да не е от Европейския съюз, но е европеец отвсякъде.

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще представи днес план за „съвместно съществуване с COVID-19“, който ще включва окончателно премахване на всички ограничения и „връщане на свободите на хората“. Това се казва в изявление на Джонсън, цитирано от медиите на острова.

„Благодарение на феноменалния успех на програмата за ваксинация и на по-доброто ни разбиране на вируса сега можем да преминем от държавна регулация към лична отговорност“, се казва в изявление на правителствената пресслужба.

Джонсън планира да направи изявление пред Парламента по този въпрос два дни след като правителството потвърди, че възнамерява да премахне изискването гражданите да се самоизолират за 10 дни, ако тестът им за коронавирус е положителен. Според The Mail on Sunday тази промяна може да влезе в сила още на 24 февруари.

По-рано се предполагаше, че изискването за самоизолиране ще престане да се прилага точно един месец по-късно – от 24 март. В същото време самият Джонсън подчертава, че би искал „да премести датата на премахване на изискването по-рано, тъй като ковид става ендемичен“.

Изданието съобщава също, че правителството възнамерява да премахне безплатните тестове за коронавирус, които според властите са стрували на държавния бюджет 2 млрд. паунда само през януари тази година. Такава възможност трябва да остане само за възрастните хора и тези, които са с компрометиран имунитет заради други болести.

„Днес, когато започваме да се учим как да съжителстваме с коронавируса, се чувстваме горди след един от най-трудните етапи от живота в историята на тази страна“, заяви Джонсън в изявление. „Пандемията не е приключила, но благодарение на невероятния мащаб на програмата за ваксинация сега сме една стъпка по-близо до връщането към нормалния живот, до това най-накрая да върнем свободите на хората, като същевременно продължаваме да пазим себе си и хората около нас“, добави министър-председателят на Великобритания.

Според последните правителствени данни 66,1 % от населението на кралството на възраст над 12 години (38 млн. души) е получило подсилваща ваксина, 85% от населението на възраст над 12 години (48,9 млн. души) си е поставило по две дози, а 91,4 % (52,6 млн. души) са получили първа доза.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук