Даниел Вачков
На снимката: проф. Даниел Вачков. Снимка: БГНЕС

„След Втората световна война няма възможност българското население, останало извън България в Македония, да се определи като българско“.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ историкът проф. Даниел Вачков от Института за исторически изследвания към БАН.

„Подобно на България, в Югославия е установен репресивен комунистически режим. Той започва да преследва всички, които по време на Втората световна война са се определяли като българи. Така както в България лагерите се пълнят с политически противници на режима, по същия начин в Югославия пращат противниците на режима в лагери. В Югославия като причина за изпращане в лагер дори има графа „българофилия“ – някой е българофил, затова го изпращат в лагер. Един от най-жестоките лагери в Югославия – Голи Оток, в днешна Хърватия, е бил в голяма степен специализиран за хора с българско самосъзнание.

Докато в Република Югославия на власт е комунистическият режим, възможността населението да се определи като българско е абсолютно нищожна, невъзможна. По същия начин е и след Балканските войни.

Кога в Македония е имало най-много българи и как се е случила тяхната асимилация – четете цялото интервю с проф. Даниел Вачков утре на Дебати.бг…

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук